Apple Daily v sobotu končí. Hongkongský deník srazila na kolena policejní razie

Horizont ČT24: Apple Daily končí (zdroj: ČT24)

Hongkongský prodemokratický list Apple Daily oznámil, že do soboty ukončí činnost. Tamní policie totiž provedla v redakci deníku minulý týden razii, zadržela jeho šéfredaktora, ředitele mediální skupiny Next Digital a další tři vysoké činitele. Zmrazen byl také majetek v hodnotě osmnácti milionů hongkongských dolarů (49,4 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.

Vedení firmy ve středu oznámilo, že „vzhledem k stávající situaci v Hongkongu“ list Apple Daily přestane v digitální i tištěné podobě nejpozději v sobotu vycházet. Podle agentury AP se toto rozhodnutí očekávalo.

Apple Daily je populární bulvární deník, který publikuje zprávy o celebritách, ve svých politických článcích ale také často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. List patří opozičnímu aktivistovi Jimmymu Laiovi, který si nyní odpykává trest za účast na nepovolených demonstracích v roce 2019.

Poradce Jimmyho Laie v pondělí uvedl, že po zablokování aktiv deník není schopen vyplácet mzdy zaměstnancům ani provádět jiné platby. Bude tak nucen v příštích několika dnech skončit.

Zadržení měli porušit bezpečnostní zákon

Šéfredaktora Apple Daily Ryana Lawa a výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital Cheunga Kim-hunga policie obvinila ze spiknutí se zahraničními silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Policie sdělila, že několik desítek článků v listu porušilo bezpečnostní zákon pro Hongkong, který trestá například podněcování k odtržení Hongkongu od Číny, podporu terorismu a podvracení státního pořádku. Za jeho porušení hrozí vysoké tresty odnětí svobody.

„Problémem není kritika hongkongské vlády. Ale pokud je zde zájem organizovat aktivity směřující k podvracení vlády, tak to je něco jiného,“ hájí rozhodnutí vůdkyně Hongkongu Carrie Lamová.

Zásah proti Apple Daily prohloubil obavy o svobodu slova v bývalé britské kolonii Hongkongu, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. Razii v redakci deníku kritizovaly západní vlády, mezinárodní organizace pro lidská práva i novinářská sdružení.

Princip dvou systémů se vyvrací

Profesorka Univerzity Karlovy a sinoložka Olga Lomová v pořadu Horizont ČT24 řekla, že zátah na Apple Daily je důkazem pro všechny, kteří ještě doufali, že zákon o bezpečnosti na lidi tak těžce nedopadne.

„Stále ještě v Hongkongu existují alternativy tomuto deníku, ale jsou pod velikým tlakem. Apple Daily nebyl žádný aktivistický deník, zaměřoval se na čtenářsky atraktivní složku. Když byl tedy exemplárně zničen, je těm menším vyhraněnějším médiím jasné, že nemají žádnou šanci,“ uvedla.

Peking s Londýnem uzavřely dohodu o vrácení Hongkongu už v roce 1984. Třináct let poté to Britové udělali –⁠ po 155 letech své vlády, jež místu vtiskla svobodnou tvář. Ta měla zůstat zachována, v duchu sloganu Jedna země, dva systémy.

Eroze demokratického systému přesto zrychlovala a nezastavil ji ani odpor obyvatel. Národní bezpečnostní zákon –⁠ nyní poprvé v akci –⁠ autoritářský systém vlády upevňuje.