Jeruzalémem prošel pochod izraelských nacionalistů, na poměry města to podle zpravodaje bylo docela klidné

Události: Zpravodaj ČT Borek z místa, kudy vede pochod v Jeruzalémě (zdroj: ČT)

V Jeruzalémě prošel protest nacionalistických Izraelců, který byl dříve dvakrát odložený. Radikální hnutí Hamás ovšem označilo úterý za „den hněvu“ a vyzvalo Palestince k protestním akcím v jeruzalémském Starém Městě. Podle policie se shromáždilo na pět tisíc lidí, na místě jsou posílené bezpečnostní jednotky. Podle Červeného půlměsíce bylo při policejním zásahu u Damašské brány v Jeruzalémě zraněno pět Palestinců. Dva z nich mají být hospitalizovaní. „Na to, co se očekávalo, to není tak strašné,“ řekl k tomu zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

Pochod je tradičně propojen se svátkem Dne Jeruzaléma. Koná se již desítky let a připomíná vítězství Izraele v roce 1967, kdy země během šestidenní války ke svému území připojila východní Jeruzalém, jejž dříve drželi Palestinci. Tradice tak v podstatě oslavuje výročí hebrejského sjednocení města.

„Nejedná se ryze o událost pro extrémní národoveckou tradici, obvykle se odehrává 10. května, letos byl ale pochod zrušen kvůli vystřelení raket na Jeruzalém,“ uvedl Borek. Narážel tak na poslední konflikt mezi Hamásem a Izraelem, jenž eskaloval poté, co hnutí vypálilo několik střel na Jeruzalém kvůli krvavým střetům mezi palestinskými demonstranty a policií.

„V posledních letech pochod nabral takovou podobu, že se jde napříč muslimskou čtvrtí a přitom se pokřikují různá hesla. Některá z nich jsou vlastenecká, jiná jsou spíše šovinistická a rasistická. V posledních letech to v těch částech města působilo problémy,“ popsal zpravodaj, který se pak dostal přímo do centra dění.

Z místa pochodu

„Průvod v tuto chvíli provází spíš hlasitá muzika, my se nacházíme přímo v trase toho pochodu,“ řekl krátce po půl osmé večer v živém vstupu do Událostí zpravodaj Borek. 

„Na poměry Jeruzaléma je to vlastně docela klidné,“ dodal. „Na to, co se očekávalo, to není tak strašné,“ řekl zpravodaj, podle kterého konfrontace probíhaly spíš mimo trasu pochodu. 

Borek provedl vstup z místa, kde průvod končí – tedy u Zdi nářků, kde podle jeho slov je situace klidná. U Damašské brány to tak ale nebylo hlavně kvůli vysoké přítomnosti bezpečnostních složek. „Osobní zkušenost – v životě jsem na místě neviděl tolik policistů,“ uvedl Borek. 

Den Jeruzaléma

Borek v dřívějším vstupu uvedl, že ačkoliv je svátek Dne Jeruzaléma obecně připomínán, některá z izraelských etnik jej spíše neslaví. Mezi nimi je například ultraortodoxní část Izraelců, kteří ho ze svého silně tradicionalistického pojetí považují za zbytečný. „Nejvroucnější postoj ke svátku má komunita náboženských sionistů. To jsou lidé, kteří se často sestávají z židovských osadníků Západního břehu,“ podotkl Borek.

Hnutí Hamás kromě výzvy, aby Palestinci vyšli do ulic jeruzalémského Starého Města, se podle zpravodaje snaží „přivolat zpět ducha 10. května“ a eskalaci tamní situace. „Ten den byl pro Hamás vítězstvím, pomocí raket se mu totiž podařilo svátek rozvrátit a rozeznít sirény u Zdi nářků, odkud prchali Izraelci,“ řekl dříve Borek – k extrémnímu vyostření situace naštěstí ale nakonec nedošlo.