Bulharský prezident podle očekávání rozpustí parlament a vypíše nové volby

Předčasné volby v Bulharsku se uskuteční 11. července, oznámil prezident Rumen Radev. Také uvedl, že očekává jmenování nové volební komise 11. května, kdy chce také rozpustit parlament, vyhlásit volby a jmenovat prozatímní vládu, píše agentura Reuters.

V Bulharsku se konaly parlamentní volby 4. dubna, jejich výsledkem je velmi rozdrobený zákonodárný sbor. V sobotu Bulharská socialistická strana (BSP) jako již třetí politické uskupení odmítla sestavit vládu. Pokusy o zformování vlády vzdaly jak středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) odcházejícího předsedy vlády Bojka Borisova, tak protestní hnutí Takový národ existuje (ITN), v jehož čele stojí televizní moderátor a zpěvák Slavi Trifonov.

„Chápu vaše motivy i motivy vaší strany k vrácení mandátu. Velice oceňuji rozhodnutí BSP nestanout v čele vlády. (..) Bulharsko potřebuje politickou alternativu se silnou vůlí, kterou stávající parlament neposkytl,“ uvedl prezident Radev v televizním projevu citovaném agenturami.

Bulharsko, podle AFP nejchudší země Evropské unie, zažilo za poslední rok četné protesty proti korupci. Premiér Borisov, který je u moci již téměř deset let, ale odmítl podat demisi. Nejistá politická situace by se mohla postavit do cesty snahám Bulharska obnovit ekonomiku, na níž se negativně podepsala pandemie, podotýká Reuters.