Floyd zemřel kvůli nedostatku kyslíku, řekl lékař u soudu s Chauvinem

Pneumolog Martin Tobin ve čtvrtek u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem uvedl, že George Floyd zemřel kvůli nedostatku kyslíku, když mu obžalovaný zaklekl na krk při policejním zásahu. Informovala o tom agentura Reuters. Lékař, který působí na jednotce intenzivní péče v Chicagu, byl během procesu povolán jako svědek obžaloby. Floyd měl podle něho zemřít na asfyxii (dušení).

„Pan Floyd zemřel v důsledku nízké hladiny kyslíku,“ řekl porotě Tobin. Lékař při své výpovědi použil anatomické diagramy a úryvky videozáznamu ze zatýkání. Řekl, že důkazy odporují Chauvinovu tvrzení, že Floyd mohl zemřít následkem předávkování drogami. „Zdravý člověk“ by podle něho při podobném sevření také zemřel. 

Floyd zemřel loni v květnu poté, co mu Chauvin při zásahu devět a půl minuty klečel na krku, i když si stěžoval, že nemůže dýchat. Případ vyvolal velké demonstrace a debatu o policejním násilí a systémovém rasismu.

 „Příčinou nízké hladiny kyslíku bylo mělké dýchání,“ uvedl Tobin. Tempo Floydových nádechů se podle něj nezpomalilo do chvíle, než ztratil vědomí. Předávkování fentanylem naopak provází náhlý pokles frekvence dýchání. Lékař uvedl, že mělké dýchání bylo zapříčiněno kombinací tlaků vyvíjených policií, včetně toho, že byl zatčený přitlačen k ulici se spoutanýma rukama a policista mu klečel na zádech a na krku.

Tobin: Ke konci zákroku bylo tělo už bez kyslíku

Tobin si v jednom okamžiku rozepnul límec na košili a většina porotců následovala jeho žádost, aby udělali totéž. Dotkl se přitom svého krku a popsal, jak Chauvinovo koleno stlačilo jemnou tkáň hltanové části hrtanu, čímž tuto část respiračního systému v dolní části krku zablokovalo. Podle Tobina chvílemi Chauvin vyvíjel na Floydův krk tlak 41,5 kilogramu.

Lékař zároveň podotkl, že z videozáznamu je patrné, že se zadržený Afroameričan snažil odrazit od země, aby se mohl nadechnout. Způsob, jakým policista a jeho kolega Alex Kueng tehdy posunuli pouta, také omezil Floydovo dýchání, řekl pneumolog. „Tlačili mu pouta do zad a nahoru, na druhé straně máte ulici. Ta hrála klíčovou roli. Je to, jako by levá strana byla ve svěráku,“ dodal.

Derek Chauvin před soudem
Zdroj: Reuters

Na záznamu zaznělo, jak Chauvin zlehčuje volání o pomoc zadrženého slovy, že na mluvení potřebuje hodně kyslíku. Tobin tento přístup označil za nebezpečný. „Je to pravdivé tvrzení, ale dává vám obrovský falešný pocit bezpečí. Rozhodně dýcháte, když mluvíte, ale neříká vám to nic o tom, zda budete dýchat za pět sekund,“ uvedl. 

Z videa je podle lékaře rovněž patrné, že se Floydovi začala při záchvatu v důsledku nedostatku přísunu kyslíku do mozku třást noha. Chauvin měl koleno na jeho krku ještě více než tři minuty poté, co bylo tělo zatčeného Afroameričana zcela bez kyslíku.

Chauvin použil smrtící sílu, řekl policejní expert

Policejní expert na používání donucovacích prostředků Jody Stiger, kterého si žalující strana ve středu předvolala jako svědka, vypověděl, že Chauvin proti Floydovi použil smrtící sílu. Tehdejší policista podle něho tlačil na Afroameričanův krk od okamžiku, kdy ho policisté natlačili k zemi, do doby, než k bezvládnému muži přijeli záchranáři. Uvedl také, že použití síly proti Floydovi nebylo nutné poté, co mu policisté nasadili pouta.

„Ležel na břiše, byl spoutaný a nepokoušel se klást odpor,“ cituje Stigera britská BBC. Dodal, že když má někdo ruce spoutané za zády, hůř se mu dýchá. „Když k tomu přičtete hmotnost těla, jen to zvýší pravděpodobnost smrti,“ řekl Stiger.

Žalující strana se snaží soud přesvědčit, že Chauvin použil proti neozbrojenému Floydovi nepřiměřenou sílu, zatímco Chauvinovi obhájci chtějí přitáhnout pozornost k tomu, že Floyd údajně užíval drogy. Soudní znalkyně ve středu řekla, že tablety, které policisté našli ve Floydově autě, obsahovaly metafetamin a syntetický opioid fentanyl. Stejné látky obsahovaly i zbytky tablety nalezené v autě policejní hlídky, jež Floyda zatýkala. Byly na ní stopy DNA Floydových slin.

Proces s Chauvinem pokračuje druhým týdnem a očekává se, že potrvá nejméně měsíc. Obhajoba prostor pro své argumenty dostane příští týden.

Jody Stiger (vpravo) vypovídá u soudu
Zdroj: Jane Rosenberg/Reuters