Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj ohlásil hladovku

Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj oznámil, že zahájil hladovku. Snaží se tak přimět správu věznice, aby mu umožnila adekvátní lékařskou péči. Vězeňská správa reagovala prohlášením, že se odsouzenému dostává potřebné lékařské péče.

„Vyhlásil jsem hladovku s požadavkem dodržení zákona, aby byl ke mně puštěn pozvaný doktor. Takže ležím hladový, ale zatím s oběma nohama,“ píše se v příspěvku, který podle agentury Reuters zveřejnili na Navalného Instagramu jeho právníci.

Známý kritik Kremlu se nachází ve vězeňské kolonii IK-2 v Pokrovu ve Vladimirské oblasti, která je známá striktním režimem. Navalnyj a jeho spolupracovníci minulý týden upozornili na jeho zhoršený zdravotní stav a silné bolesti zad a pravé nohy.

Vše je podle zákona, tvrdí správa vězení

„Mám právo pozvat si lékaře a dostat léky. Ani jedno mi zde neposkytují. Bolesti zad se přesunuly do nohy. V části pravé nohy, a teď i té levé, jsem ztratil citlivost. Žerty stranou, začíná to být namáhavé. A místo lékařské pomoci mě mučí nedostatkem spánku (budí mě osmkrát za noc),“ stěžuje si v příspěvku opozičník a vysvětluje, že vězni se podle něj uchylují k hladovkám, protože jim nic jiného nezbývá.

Spolupracovníci Navalného připojili k instagramovému příspěvku fotografii rukou psaného dopisu, který kritik Kremlu adresuje náčelníkovi vězeňské kolonie. Stěžuje si v něm, že věznice ignoruje jeho denní žádosti o prohlídku lékařem, kterého si sám vybere, a poskytnutí adekvátních léků. „Každý odsouzenec má právo pozvat si specialistu na kontrolu a konzultace. I já mám toto právo, a to jsem nevinný,“ píše podle agentury Reuters čtyřiačtyřicetileý Navalnyj v dopise. „Takže žádám, aby mě mohl vidět doktor a vyhlašuji hladovku, dokud se tak nestane,“ dodal.

„Odsouzený A. Navalnyj dostává všechnu nezbytnou lékařskou pomoc v souladu s jeho současným zdravotním stavem,“ citovala agentura Interfax prohlášení vězeňské správy Vladimirské oblasti. Správa též uvedla, že pravidelné noční kontroly vězňů provádí v souladu se zákonem a „nebrání odpočinku odsouzených“.

Silné bolesti a neznámá diagnóza

O silných bolestech zad a pravé nohy informovala minulý týden například Navalného advokátka Olga Michajlovová. „Jedna noha mu prakticky nefunguje, nemůže se o ni vůbec opřít,“ uvedla. Samotný Navalnyj si poté postěžoval, že se obává, aby kvůli nedostatečné lékařské péči nepřišel o pravou nohu.

Už dříve si stěžoval, že nezná svou diagnózu. Věznice v Pokrovu ve Vladimirské oblasti ve čtvrtek prohlásila, že zdravotní stav opozičního předáka je stabilní a uspokojivý.

Zadržen po návratu z Německa

Policie Navalného zadržela v lednu po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, Moskva vše popírá.

V únoru mu ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na přibližně 2,5 roku do vězeňského tábora. Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.