Spojené státy budou usilovat o křeslo v Radě OSN pro lidská práva, oznámil Blinken

Spojené státy budou usilovat o křeslo v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC) pro období mezi lety 2022 a 2024. Do té doby zůstanou aktivním pozorovatelem a budou veřejně hovořit o porušování lidských práv všude po světě. Členům rady to prostřednictvím videa řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken. Administrativa Joea Bidena chce avizovaným krokem zvrátit rozhodnutí exprezidenta Donalda Trumpa, který zemi z rady vyvedl.

„Pokorně žádáme všechny členské státy OSN o podporu našeho snažení o návrat do tohoto orgánu,“ řekl Blinken. Dodal, že nová administrativa chce usilovat o odstranění „nepřiměřeného zaměření“ UNHRC na dění v Izraeli, který je tradičně blízkým spojencem USA.

Spojené státy radu opustily v roce 2018, tehdejší velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová ji označila za pokryteckou instituci, která je „výsměchem lidským právům“. UNHRC dlouhodobě čelí kritice, že umožňuje členství i zemím, v nichž podle pozorovatelů dochází k systematickému a dlouhodobému porušování lidských práv.

Biden po svém nástupu do funkce usiluje o návrat USA do řady mezinárodních orgánů a k řadě dohod, které Trump opustil, protože je nepovažoval za přínosné pro jeho politiku „Ameriky na prvním místě“. Blinken na začátku února prohlásil, že má UNHRC vady a potřebuje reformy, ty se však podle něj nepodaří napravit tím, že z ní USA odejdou.

„S tím, jak se Spojené státy znovu zapojují, žádáme Radu pro lidská práva, aby se podívala na to, jakým způsobem vede svoje jednání. Do toho spadá i nepřiměřené zaměření na Izrael,“ prohlásil Blinken.

Rada má na pořadu každého jednání bod o palestinských územích. Je to přitom jediné téma, které se podobným způsobem opakuje na každém zasedání, což v minulosti kritizovaly jak demokratické, tak republikánské administrativy v USA.

Radu provázejí kontroverze

Členy UNHRC volí každoročně na tři roky Valné shromáždění OSN. Nyní v ní zasedá například Velká Británie, Čína, Rusko a Česká republika, jíž vyprší mandát letos.

UNHRC sídlí v Ženevě a pravidelně hodnotí stav lidských práv ve všech členských státech OSN. Založena byla v roce 2006 jako náhrada za komisi, která byla zdiskreditována kvůli špatné pověsti některých jejích členů.

Krátce po svém ustavení však UNHRC začala čelit obdobné kritice, pobouření řady zemí a nevládních organizací vyvolalo například přijetí Venezuely pod vedením autoritářského prezidenta Nicoláse Madura v říjnu roku 2019. Kontroverzní bylo rovněž dlouholeté členství Saúdské Arábie.