Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová rezignovala

Nikki Haleyová skončí jako velvyslankyně USA při Organizaci spojených národů (OSN). Prezident Donald Trump v oválné pracovně Bílého domu po schůzce s ní oznámil, že přijal její rezignaci a že Haleyová post opustí ke konci letošního roku. Jejího nástupce chce šéf Bílého domu jmenovat během dvou nebo tří týdnů. Existuje podle něj několik lidí, kteří by chtěli funkci nejvyššího diplomatického zástupce v OSN vykonávat.

Haleyová prý před časem Trumpovi řekla, že v horizontu roku či dvou si bude chtít na nějakou dobu vzít volno. Prezident k její rezignaci poznamenal, že odvedla neuvěřitelnou práci, a vyjádřil naději, že se vrátí v nějaké jiné roli. „Můžete si vybrat,“ řekl. Jako o nástupkyni Haleyové uvažuje o manažerce banky Goldman Sachs a někdejší poradkyni Bílého domu Dině Powellové.

Haleyová uvedla, že v roce 2020 se hodlá zapojit do Trumpovy kampaně, sama ale na prezidentku kandidovat nechce. Žena, která je dalším z řady vysoce postavených funkcionářů, kteří opustili Trumpovu administrativu, je přitom považována za stoupající hvězdu Republikánské strany a o její možné prezidentské kandidatuře se už spekulovalo.

Nastal čas ustoupit, řekla Haleyová ke svému rozhodnutí

Při příležitosti oznámení svého odchodu Haleyová prohlásila, že Spojené státy jsou za Trumpova prezidentství respektovány po celém světě. „Spojené státy jsou nyní respektované. Zemím se možná nelíbí, co děláme, ale respektují, co děláme. Vědí, že když řekneme, že něco uděláme, dodržíme to,“ poznamenala.

Pokud jde o její rezignaci na funkci americké šéfdiplomatky při OSN, příliš sdílná nebyla. „Je důležité poznat, že nastal čas ustoupit stranou,“ podotkla a dodala, že ohledně své další kariéry nemá přesný plán.

Okolnosti rezignace Haleyové nejsou jasné. Diplomatka minulý týden v deníku The Washington Post připustila, že ne ve všem souhlasí s Trumpem, ale je hrdá, že může sloužit v jeho vládě. Během prezidentské volební kampaně se přitom stavěla ostře proti Trumpovi. V primárkách podporovala jeho protikandidáty Marka Rubia a Teda Cruze.

Šestačtyřicetiletá dcera indických přistěhovalců na post americké velvyslankyně při OSN nastoupila v lednu 2017 téměř bez jakýchkoli předchozích diplomatických zkušeností. Předtím byla guvernérkou státu Jižní Karolína. V OSN je známá razantním vystupováním a důsledným prosazováním Trumpova kurzu štíhlejší OSN a nižších příspěvků USA do rozpočtu OSN a na mírové mise.

Už před rokem se spekulovalo, že Haleyová svůj úřad opustí. Tehdy se hovořilo o tom, že o něj má zájem tehdejší americký ministr zahraničí Rex Tillerson.