Myanmarské demonstrace nepolevují. Situace v zemi po převratu se nelíbí Číně, USA ani EU

Horizont ČT24: Svět izoluje Myanmar (zdroj: ČT24)

Protesty proti vojenskému puči v Myanmaru nepolevují, demonstrující lidé vyšli znovu do ulic. Velký ohlas měla zejména pondělní generální stávka, u které armáda varovala, že může skončit krvavě. To se však nakonec nestalo. Tlak na juntu se stupňuje i ze zahraničí. Spojené státy uvalily sankce na další dva generály, kteří se podíleli na převratu. Evropská unie případné postihy teprve zvažuje. Situace se nelíbí ani Číně. Před třemi týdny myanmarská armáda svrhla tamní civilní vládu, od vypuknutí puče už junta zadržela přes 680 lidí.

Myanmarskými městy opět zněly požadavky, demonstrující chtěli po armádě, aby ukončila vojenskou vládu a propustila vězněné politiky. Generální stávka přitáhla tisíce lidí, kteří vyšli do ulic Rangúnu, Mandalaje, Daweie nebo Neyipijta. Většina obchodů zůstala zavřená.

„Protestujeme bez ohledu na ztrátu části platu. Pokud mi sníží mzdu, nic se mi nestane. Pokud ale zůstaneme pod kontrolou vojenské diktatury, budou z nás jejich otroci,“ řekl jeden z protestujících Kyaw Kyaw.

Od začátku února, kdy armáda svrhla civilní vládu, demonstrují obyvatelé Myanmaru téměř denně. Policie v pondělí na některých místech rozháněla dav a zablokovala klíčové silnice. Zásahy nicméně nebyly tak tvrdé jako o víkendu, kdy použila ostré náboje a o život přišli dva lidé.

USA uvalily sankce, EU o nich teprve uvažuje

Násilí bezpečnostních složek při nepokojích odsoudily země skupiny G7. „Armáda a policie musí respektovat lidská práva a mezinárodní právo. Použití ostré munice proti neozbrojeným osobám je nepřijatelné,“ píše se ve vyjádření ministrů zahraničí států G7. Několik zemí včetně Spojených států už uvalilo na některé strůjce vojenského převratu sankce.

Evropská unie nyní podobný krok zvažuje. „Nemůžeme situaci nadále nečinně přihlížet. Proto využijeme všechny diplomatické kanály, které jsou stále k dispozici, ke zmírnění napětí v Myanmaru,“ prohlásil německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Bouřlivý vývoj demonstrací v Myanmaru se nelíbí ani Pekingu. Dlouhotrvající protesty by totiž mohly narušit jeho ekonomické zájmy v zemi, kde hojně obchoduje a investuje. Čínská diplomacie nedlouho před převratem chválila myanmarskou armádu, teď ale vytrvale opakuje, že doufá, že se napětí brzy uklidní.

„Jak Národní liga pro demokracii, tak i myanmarská armáda mají s Čínou přátelské vztahy. Doufáme, že všechny strany v zemi překonají své rozdíly v rámci ústavy nebo práva a obnoví politickou a sociální stabilitu,“ řekl mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.