Hongkongští aktivisté zkusili odjet na Tchaj-wan. Čína je trestá za „pokus o útěk“

Události: Svět žádá propuštění hongkongských aktivistů (zdroj: ČT24)

Deseti hongkongským aktivistům, kteří se pokusili utéct na motorovém člunu na Tchaj-wan, vyměřil soud v čínském Šen-čenu trest sedm měsíců až tři roky vězení. Trest vysvětluje jako „nelegální překročení hranice“. K okamžitému propuštění obviněných vyzývala neúspěšně Evropská unie.

Soud uvedl, že dvěma hlavním organizátorům útěku udělil trest tři, respektive dva roky odnětí svobody, zatímco zbylých osm odešlo se sedmiměsíčními tresty vězení. Všech deset obviněných dostalo též peněžitou pokutu. 

Dva nezletilí z původně dvanáctičlenné skupiny nakonec pro svůj nízký věk souzeni nebyli a podle čínského vládního deníku Global Times budou vráceni do Hongkongu. 

Plavba na Tchaj-wan

Dvanáctičlenná skupina byla 23. srpna zatčena na lodi u břehů jihočínské provincie Kuang-tung. Pasažéři plavidla měli namířeno na Tchaj-wan, který má vlastní vládu a demokratické zřízení a který Peking považuje za své odštěpenecké území. Z bývalé britské kolonie Hongkongu vypluli poté, co tam Peking zakročil vůči prodemokratickým aktivistům a prosadil nový bezpečnostní zákon. 

Skupina byla zadržena ve vodách pevninské Číny. Hongkong je sice součástí Číny, cestující ale musejí projít kontrolou, když míří do pevninské části Číny nebo když se odtud vracejí. 

Případ 12 uprchlíků z Hongkongu vyvolal značnou pozornost. Skupiny na ochranu lidských práv vyjádřily obavy ohledně způsobu, jakým s uprchlíky čínské úřady zacházejí. EU v úterý vyzvala Čínu k okamžitému propuštění obviněných a k jejich návratu do Hongkongu. Rodiny obviněných uvedly, že jim bylo odepřeno právo mít nezávislé obhájce a hájí je vládou jmenovaní právní zástupci.