Polská vládnoucí strana ztrácí podporu, může za to spor o potraty i opatření proti epidemii

Události: Jak se mění podpora vládní strany v Polsku (zdroj: ČT24)

Polské vládnoucí straně klesá podpora, k většině má v průzkumech nejdál za mnoho měsíců. Polákům vadí kroky Práva a spravedlnosti ve sporu o potraty, důvěru strana ztrácí i kvůli opatřením proti epidemii. Opozice upozorňuje i na veto evropského rozpočtu a varuje, že tímto krokem kabinet vyvádí zemi z Unie.

V červenci slavila vládnoucí strana triumf svého kandidáta v prezidentských volbách a ohlásila podzimní programovou ofenzivu. Místo toho teď musí řešit jeden problém za druhým.

V průzkumech strana ztrácí. Od léta přišla o 12 procentních bodů – preference má nejnižší za řadu měsíců, podle sociologů jí nejvíce ublížil spor o potraty. Demonstrace podporuje i přes epidemii sedmdesát procent Poláků a většina opozice.

Podpora strany Právo a spravedlnost v Polsku
Zdroj: ČT24

Kaczyński se má podle opozice zpovídat kvůli tvrdým zásahům policie

Jaroslaw Kaczyński, šéf strany Právo a spravedlnost a od října také vicepremiér pro bezpečnost, se má podle opozičních politiků zodpovídat ze sporných zásahů policie. Nejvlivnějšímu muži v Polsku chtějí vyslovit nedůvěru.

„Po tolika letech ničení Polska si tady bude muset pan Kaczyński stoupnout a odpovídat na konkrétní otázky,“ okomentoval situaci šéf opoziční Občanské platformy Borys Budka.

Do vlády Kaczyński vstupoval, aby mírnil napětí mezi jejím předsedou Mateuszem Morawieckim a ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem. Ten teď premiéra obvinil, že nezabránil podmínění eurofondů dodržováním zásad právního státu. Šéf kabinetu přišel s příslibem veta.

Mluví se i opuštění Evropské unie

V Polsku se začalo skloňovat slovo Polexit. „Unii je třeba říct dost a máme právo hovořit o jejím opuštění,“ píše konzervativní týdeník přímo navázaný na vládnoucí stranu.

Odchod je ale nepravděpodobný. „Osmdesát jedna procent lidí říká, že kdyby došlo na referendum, budou hlasovat pro to, aby Polsko určitě zůstalo v EU,“ říká k tomu sociolog z institutu IBRiS Marcin Duma.

Morawiecki teď musí svádět řadu bojů. V tom s epidemií se mu začíná dařit, křivka nakažených se zploštila. I tady ale musí premiér vysvětlovat, třeba proč s pompou otevřená provizorní nemocnice na národním stadionu přijímá jen lehké případy, když jinde je kapacita přetížená.