„Můj dům zaplnila voda během deseti minut.“ Bouře Eta si v Guatemale vyžádala už přibližně 150 obětí

Kvůli ničivé bouři Eta a sesuvům půdy v Guatemale zahynulo nebo se pohřešuje 150 lidí, uvedl podle agentury AFP prezident země Alejandro Giammattei. Mluvčí guatemalské armády Ruben Tellez dříve agentuře Reuters sdělil, že sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti v odlehlé vesnici v guatemalském regionu Alta Verapaz pohltily na 150 domů a mnoho lidí zahynulo pod troskami.

Záchranným operacím v Guatemale i sousedním Hondurasu stojí v cestě poničené silnice a mosty. Úřady musely nasadit armádu a do postižených míst vysílají helikoptéry a motorové čluny.

V úterý Eta coby hurikán druhé nejvyšší kategorie na pětibodové stupnici udeřila v Nikaragui a přinesla větry dosahující rychlosti 241 kilometrů v hodině. Později zeslábla nad Hondurasem a Guatemalou do tropické bouře s přívalovými dešti. V pátek ráno se bouře přesunula k pobřeží Belize. O víkendu podle předpovědí dorazí nad Kubu a Floridu. Americké Národní centrum pro hurikány (NHC) varovalo, že Eta ještě Střední Ameriku potrápí záplavami.

Eta zahubila dva horníky v Nikaragui, v Kostarice zahynuli dva lidé při sesuvu půdy a pět lidí včetně tří dětí zemřelo kvůli záplavám, upřesňuje Reuters. V Hondurasu je podle agentury AP, která se odkazuje na regionální představitele, nejméně 21 obětí, i když státní úřady udávají osm mrtvých.

Představitel Dětského fondu UNICEF v Hondurasu Mark Connolly uvedl, že jde o nejhorší bouři v zemi za několik posledních desetiletí. Podle něj zasáhla 1,5 milionu dětí.

„Jsme dva dny bez jídla (…) Čekáme na evakuaci,“ sdělil Reuters William Santos, který se společně s dalšími asi 300 lidmi uchýlil na střechu továrny, kde se balí banány. „Můj dům se zaplnil během deseti minut. Nemohli jsme nikam uniknout, protože všude to bylo plné vody,“ řekla agentuře AP Wendi Munguía Figueroa.