Zlatý úsvit zasedal v řeckém parlamentu, nyní soud uznal jeho představitele vinnými ze zločinného spolčení

Řecký odvolací soud v historickém rozsudku uznal lídry a členy neonacistického hnutí a bývalé parlamentní strany Zlatý úsvit vinnými ze zločinného spolčení. Příznivci hnutí zároveň přisoudil vinu za vraždu protifašistického rapera Pavlose Fyssase v roce 2013. Před budovou aténského soudu se v protestu proti fašismu sešly tisíce lidí, policie je rozehnala slzným plynem a vodními děly.

Sedm bývalých zákonodárců strany včetně lídra Nikose Michaloliakose se podle soudu podílelo na vedení zločinné organizace, další členové byli odsouzeni za aktivitu v takové organizaci. Michaloliakosovi hrozí až desetileté vězení.

Soud ve středu rozhoduje ve věci čtyř případů: kromě zavraždění Fyssase a zločinného spolčení i ohledně útoků na přistěhovalecké rybáře a na levicové aktivisty. Celkem je obviněno 68 lidí, k přelíčení se dostavilo 11 z nich.

V očekávání verdiktu se ráno před soudem shromáždilo nejméně 15 tisíc odpůrců fašismu. Po vynesení rozsudku se v davu strhlo několik potyček, policie proto proti demonstrantům zakročila slzným plynem a vodními děly.

Justice rozhodnutím uzavřela dosud nevídané tažení proti politické straně, které zahájila v souvislosti s vraždou levicového aktivisty a populárního rappera Pavlose Fyssase v září 2013. Z jeho vraždy odvolací soud jako vinného uznal sympatizanta hnutí Jorgose Rupakiase.

Horizont: Soud se členy strany Zlatý úsvit (zdroj: ČT24)

Zlatý úsvit v parlamentu

Vraždou zpěváka před sedmi lety vyvrcholily několik let trvající násilné aktivity namířené mimo jiné proti přistěhovalcům, stoupencům levice, stejně jako proti homosexuálům. Strana veškerá obvinění odmítala a tvrdila, že se její členové stali oběťmi politického honu na čarodějnice.

Zlatý úsvit, který se těšil i podpoře části konzervativního ortodoxního duchovenstva, se poprvé dostal do řeckého parlamentu v roce 2012. Se svou silnou protiimigrační politikou si na vrcholu řecké ekonomické krize vysloužil místo třetí nejpopulárnější strany, o křesla v parlamentu však strana přišla v loňských volbách.