Polské vládní strany zažehnaly krizi podpisem koaliční smlouvy

Tři strany polské koaliční vlády podepsaly novou smlouvu, a prozatím tak překonaly krizi, kvůli níž se hovořilo i o předčasných volbách. O dosažení shody informoval podle agentury AP předseda největší strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski. Podle něj zaručí fungování vlády na další tři roky až do příštích řádných voleb.

Bližší informace o podobě smlouvy nejsou známy. Kromě Kaczynského ji podepsal konzervativní ministr spravedlnosti a šéf strany Solidární Polsko Zbigniew Ziobro a Jaroslaw Gowin, který stojí v čele umírněně konzervativního uskupení Dohoda.

Premiér Mateusz Morawiecki, který byl též jednání přítomen, vyjádřil potěšení nad tím, že v kabinetu byla zachována jednota a stabilita. Zástupci PiS v uplynulých dnech nevylučovali ani menšinovou vládu či předčasné volby, pokud jednání zkrachují.

V kabinetu vzrůstalo napětí kvůli ideologickým otázkám zčásti kvůli aktivitě Ziobra, který prosazuje nesmlouvavý postoj vůči komunitě leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT) a usiluje o odstoupení Polska od Istanbulské smlouvy o prevenci a boji proti násilí na ženách.

Aktuální napětí ve vládě podle AP souvisí také s bojem o moc. Vedoucí osobnosti vládních stran se prý totiž snaží posílit své pozice pro chvíli, kdy 71letý Kaczynski přestane být dominující silou politické pravice.