Polská vláda zažívá krizi. Koaliční strany se neshodnou na ochraně zvířat a imunitě pro úředníky

Vládní koalici v Polsku provází řada vnitřních sporů. Situace se vyhrotila poté, co několik menších vládních stran odmítlo podpořit návrh zákona o ochraně zvířat a zákona, který se týká imunity úředníků. Obě novely navrhla strana Právo a spravedlnost. Odpůrci poukazují například na to, že zákon o beztrestnosti úředníků má ochránit hlavně premiéra Mateusze Morawieckého.

V zákonu o ochraně zvířat jde především o zákaz kožešinových farem, ale také o omezení rituální porážky zvířat pouze pro potřeby náboženských menšin v Polsku. Podle polské ultrapravice, lidovců a také Solidárního Polska jde o zákon, který míří proti tamním zemědělcům a ohrožuje tisíce pracovních míst. 

Kromě poslanců těchto stran nepodpořili návrh ani členové samotného Práva a spravedlnosti. Podle polského zpravodaje ČT Lukáše Mathého se jedná o nevídanou věc, podle něj k tak zásadním rozporům ve vládě běžně v Polsku nedochází. 

Měl zákon ochránit Morawieckého?

Zřejmě ještě větší rozpor panuje v případě zákona o beztrestnosti úředníků, kteří rozhodovali a budou rozhodovat o opatřeních proti šíření koronaviru v zemi. „Jde o to, že někteří politici mohli přijmout rozhodnutí, která nejsou v souladu s ekonomickým dobrem země. Jde tam v pozadí také o neuskutečněné prezidentské volby 10. května, konkrétně o korespondenční hlasování, které mělo stát až 60 milionů zlotých,“ řekl Mathé.

Právě za volby by podle Mathého mohl nést odpovědnost sám premiér Mateusz Morawiecki. Je údajně možné, že vládnoucí strana tomu chtěla zabránit právě zákonem o beztrestnosti úředníků. 

„Na pozadí těchto dvou zákonů ještě musíme brát v potaz rekonstrukci vlády, která měla být původně pouze formální. Ohlásila se už po prezidentských volbách v červenci, ve kterých zvítězil Andrzej Duda, ale nakonec se ukázalo, že koaliční partneři měli na Právo a spravedlnost příliš vysoké požadavky,“ řekl Mathé.

Hrozí rozpad koalice

Současná krize by nakonec mohla skončit i rozpadem koalice. Někteří politici z Práva a spravedlnosti už minulý týden mluvili o tom, že koalice v podstatě neexistuje. Vzpoura, především poslanců Solidárního Polska, je podle nich příliš velká a už není údajně možné mluvit o jakékoliv spolupráci. 

Předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczynski dříve mluvil o tom, že by Solidární Polsko vyhodil z koalice a Zbigniewa Ziobra zbavil funkce ministra spravedlnosti. Podle Mathého by to však pro Solidární Polsko byla červená linie a vláda by se rozpadla. 

„Zároveň tady máme ještě jednu věc a to je sporná reforma soudnictví v Polsku, která už trvá pět let. Vedla pouze k tomu, že Polsko je ve velkém sporu s Evropskou komisí, je souzeno před Evropským soudem, je to špatná zpráva pro polskou reputaci v Evropě, což jistě vadí i premiérovi Mateuszi Morawieckému,“ doplnil Mathé. 

Menšinový kabinet, nebo nové volby?

V případě, že by se koalice rozpadla, byl by nejpravděpodobnější variantou menšinový kabinet, alespoň o tom mluví Právo a spravedlnost. Tato varianta by ale nemusela mít dlouhého trvání, protože politici by pro každý zákon museli složitě hledat další podporu. 

Nové volby se podle Mathého Kaczynskému nehodí, protože by v nich pravděpodobně nezískal většinu v parlamentu, a aby mohl vládnout, musel by uzavírat další koalice. Spor s Právem a spravedlností ze strany opozice je však velmi vyhrocený, a tak podle Mathého není jasné, kdo by s Kaczynským do koalice šel.