V Polsku přibývá počet nakažených koronavirem, pláže jsou přesto plné

V Polsku přibývá počet nakažených koronavirem (zdroj: ČT24)

Polsko v posledních dnech a týdnech zaznamenává vysoké přírůstky nakažených koronavirem. Například v pátek přibylo 903 nových případů, což je dosud nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. V přímořských okresech na severu Polska jsou ale pláže stále plné.

„Ať se podívám kolem sebe kamkoliv, je tu opravdu mnoho lidí, obavy, které panovaly ještě před létem, že Poláci nebudou jezdit na dovolenou ani po Polsku, se s létem úplně rozplynuly a pláže jsou opravdu plné,“ uvedl přímo z mořské pláže na severu Polska zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

„To hlavní nařízení, které platí na plážích je, že by lidé měli dodržovat rozestupy alespoň jeden a půl metru,“ dodal. Podle Mathého tomu pomáhají i stínicí ohrádky, které si Poláci s sebou na pláže dováží. „Na pláži jsem neviděl nikoho, kdo by měl nasazenou roušku, což se alespoň zde, v Krynici Morske na severu Polska nemusí. Ohrožené přímořské okresy jsou více na západě,“ dodal Mathé.

Roušky jsou v Polsku povinné ve všech vnitřních prostorech, jako jsou obchody nebo restaurace. „Ve Varšavě jak v restauracích, obchodech i MHD roušky jsou vidět, i když disciplína není stoprocentní,“ dodal Mathé.

V pátek přitom zaznamenalo Polsko nový rekord, kdy počet nových nákaz koronavirem překonal 900, konkrétně jich bylo 903. Vláda proto začala vyzývat, aby lidé začali využívat roušky tam, kde to je povinné, aby si myli ruce a dodržovali odstup od osob, se kterými nežijí ve stejné domácnosti.

„Disciplína se možná o něco zvedla, ale na plážích na to lidé trochu i zapomínají, lidé žijí v dovolenkové atmosféře a nechtějí si možná ani psychicky připustit, že je stále pandemie,“ vypozoroval Mathé.

Zatímco v oblíbených turistických destinacích je plno, jinde mají podnikatelé v cestovním ruchu potíže. „Tam, kam Poláci jezdí tradičně na dovolenou, se dokázali lidé podnikající v cestovním ruchu vyrovnat se ztrátami, které jim přineslo jaro a karanténní opatření. Ale týká se to hlavně těch nejoblíbenějších turistických destinací, kde je zhruba stejně, nebo jen o něco méně, lidí než vloni a v uplynulých letech,“ řekl zpravodaj České televize.

Především jde podle něj o Balt, přímořské oblasti a také Mazurská jezera. Naopak nejvíce trpí méně oblíbená turistická města – místa, kam Poláci jezdili, ale ne v takové míře.

Semafor zůstává zelený. Zatím

„Největší problémy, zdá se, mají hotely ve větších městech, které nepatří k oblíbeným turistickým destinacím, tam je obsazenost stále velmi nízká a vláda se bude muset zaměřit právě na ně,“ dodal ve svém živém vstupu z Polska Lukáš Mathé.

Polsko se zhruba 38 miliony obyvatel zatím oficiálně registruje celkem 60 281 infikovaných, 1938 lidí s covidem-19 zemřelo, uvedla agentura Reuters.

Z evropských zemí je Polsko co do počtu zaznamenaných případů nákazy podle americké Univerzity Johnse Hopkinse na desátém místě; první je v rámci kontinentu Španělsko následované Británií, Francií, Itálií, Německem, Švédskem, Belgií, Rumunskem a Nizozemskem.

Na takzvaném semaforu českého ministerstva zahraničních věcí zůstává Polsko v zelené zóně zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem.