„Lukašenko je tvrdý oříšek.“ V Bělorusku vysílali údajný rozhovor Berlína s Varšavou

Běloruská státní televize ONT zveřejnila rozhovor, který se údajně odehrál mezi Berlínem a Varšavou a který prý zachytila běloruská tajná služba. Blíže nespecifikované osoby jménem Nick a Mike v odvysílaném materiálu anglicky s ruským dabingem hovoří o otravě Alexeje Navalného i o protestech proti Alexandrovi Lukašenkovi, jehož hodnotí jako „tvrdý oříšek“ obklopený profesionály. Pravost rozhovoru nikdo nepotrvdil.

Moderátorka ONT zprávu uvedla tím, že Navalnyj otráven nebyl a celá událost je jen operací s cílem donutit Rusko, aby přestalo „chránit suverenitu a zájmy Běloruska v situaci bezprecedentního vnějšího tlaku na naši zemi“.

Lukašenko dlouhodobě tvrdí, že protesty otřásající zemí od voleb 9. srpna považovaných opozicí i západními zeměmi za zfalšované, nejsou vyjádřením vůle Bělorusů, ale akcí organizovanou za Západu. Zmíněný rozhovor, který avizoval ruskému premiérovi při jeho návštěvě v Minsku a zaslal ruské tajné službě FSB, to má dokazovat.

  • Varšava: Haló. Dobrý den, Nicku. Jak se máte?
  • Berlín: Všechno jde víceméně podle plánu. Materiály týkající se Navalného jsou připraveny. Budou předány administraci kancléřky. Očekáváme její prohlášení.
  • Varšava: Otrava se zcela potvrzuje?
  • Berlín: Poslouchej, Miku, v tomto případě to není tak důležité. Je válka… A během války jsou dobré všelijaké metody.
  • Varšava: Souhlasím. Je třeba, aby se Putinovi nechtělo strkat nos do věcí Běloruska. Nejefektivnější cestou je utopit ho v problémech Ruska, a těch není málo! Navíc mají brzy volby, den hlasování v regionech Ruska.
  • Berlín: Tím se zabýváme. A jak se vám daří v Bělorusku?
  • Varšava: Musím přiznat, že nic moc. Ukázalo se, že prezident Lukašenko je tvrdý oříšek. Jsou to profesionálové a organizovaní. Je jasné, že je podporuje Rusko. Úředníci a vojáci jsou věrní prezidentovi. Zatím pracujeme. Zbytek při setkání, ne po telefonu.
  • Berlín: Ano, ano, chápu, tak na shledanou.
  • Varšava: Zatím…
  • Zdroj: ONT

Otrava

Navalnyj, který je předním kritikem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, zkolaboval minulý měsíc v letadle, kterým se vracel z návštěvy Sibiře do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve hospitalizován v Omsku a později převezen na berlínskou kliniku Charité.

Němečtí experti podle oznámení tamní vlády dospěli nade vší pochybnost k závěru, že byl otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Rusko dosud tvrdilo, že chybějí důkazy o spáchání trestného činu.

Běloruské protesty

Běloruskem otřásají od 9. srpna demonstrace a stávky. Tehdy se konaly prezidentské volby, v nichž nesměli kandidovat nejvýznamnější představitelé opozice. Do voleb byla nakonec připuštěna žena jednoho z nich Svjatlana Cichanouská, která se jinak politiky účastnit nechce.

Podle oficiálních výsledků drtivě zvítězil Lukašenko, opozice však hlasování považuje za zfalšované. Neuznaly ho ani Česko nebo EU. Lidé po volbách vyšli do ulic protestovat a policie proti nim tři dny brutálně zasahovala. Objevily se i zprávy o mučení. Poté se stáhla a později začala znovu zasahovat, ovšem v menší míře a cíleněji na hlavní postavy protestů a stávek.

Opozice mezitím vytvořila Koordinační radu, která žádá Lukašenkův odchod, uspořádání nových voleb podle nových pravidel, propuštění politických vězňů a vyšetření policejních násilností. Lukašenko veškeré opoziční návrhy odmítá. Oporu hledá u Vladimira Putina. Rusko mu zatím poskytlo specialisty, kteří nahradili stávkující zaměstnance státní televize, a oznámilo vytvoření policejní zálohy připravené v zemi zasáhnout.

Evropská unie před týdnem oznámila, že se členské země shodly na podobě sankčního seznamu, kterým potrestají osoby odpovědné za volební podvody a následné represe v Bělorusku.