Ruský premiér se postavil za Lukašenka. Ten znovu obvinil zahraničí, že stojí za protesty

Ruský premiér Michail Mišustin se postavil za běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Po jednání uvedl, že by Bělorusko nemělo dopustit tlak zvenčí, aby si uchovalo svoji suverenitu a územní celistvost. Lukašenko jeho přístup ocenil. „Lidem došlo, že Rusko coby bratrská země, klíčový partner i trh se od nás neodvrátilo,“ řekl. Autokrat se posléze z Minsku vyjádřil i ke kauze Navalnyj. Podle něj jde o podvod, který má odvést pozornost.

Lukašenko ocenil Mišustina za to, že Moskva Minsku pomohla „třeba v ekonomice zásadním způsobem stabilizovat situaci“. Běloruská ekonomika je závislá na Rusku, které dodává například ropu a zemní plyn. 

Bělorusko už čtvrtý týden zažívá nebývalé demonstrace, země však není v těžké situaci, tvrdí Lukašenko. Podle něj jen „určití lidé“ veřejně dávají najevo, co se jim v Bělorusku nelíbí.

Běloruský autoritářský prezident následně po jednání s ruským premiérem znovu obvinil cizí země, že stojí za demonstracemi, které jsou namířené proti němu. „Snahy ovlivnit protesty přicházejí z Polska, Česka, Litvy a Ukrajiny, což nás znepokojuje nejvíce,“ citovala běloruského prezidenta agentura DPA.

Vlnu demonstrací a stávek zažívá Bělorusko po prezidentských volbách z 9. srpna. Lukašenko se po nich prohlásil za jasného vítěze, nicméně opozice i některé země tvrdí, že hlasování bylo zfalšováno.

Kauza Navalnyj je podle Lukašenka podvod, má prý odvést pozornost

Lukašenko také prohlásil, že Poláci a Němci diskutovali o podvrhnutí otravy vůdce ruské opozice Alexeje Navalného s cílem odradit ruského prezidenta Vladimira Putina od zasahování v Bělorusku.   

„Zachytili jsme zajímavý rozhovor, který - dám vám ho přečíst, připravíme ho a pošleme (ruské) Federální bezpečnostní službě - jasně ukazuje, že jde o podvod. Žádná otrava Navalného nebyla,“ prohlásil Lukašenko před Mišustinem, který se při tom podle agentury AFP tvářil nezúčastněně.

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin v reakci řekl, že informaci Lukašenka je třeba brát vážně a že v případě otrávení Navalného Moskva nemůže vyloučit zapletení „západních speciálních sil“. 

Běloruský diktátor posiluje vliv

Běloruská média informovala, že Lukašenko nově obsadil několik klíčových pozic v bezpečnostním aparátu. Jak k tomu píše DPA, nejmenoval na ně nové lidi, ale rozdal je těm, kterým důvěřuje.

Dosavadního náčelníka tajné policie KGB Valeryje Vakulčyka tak na tomto postu vystřídal Ivan Tertel, který byl doposud šéfem státního kontrolního výboru. Vakulčyk se zase nově postavil do čela bezpečnostní rady a podle Lukašenka může kolem sebe sjednotit všechny tajné služby a státní orgány určené pro ochranu právního řádu země.