Desítky tisíc Bělorusů opět vyšly do ulic, policie zatýkala

V centru běloruské metropole Minsku přišly v neděli opět desítky tisíc lidí protestovat proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Policie zatarasila přístup na náměstí Nezávislosti, zamýšlený cíl protestujících, aby zabránila demonstracím poblíž vládních budov. Ministerstvo vnitra k večeru oznámilo zadržení 140 osob, podle lidskoprávní organizace Vjasna je zadržených na dvě stě. Vše se ale obešlo bez velkého zásahu proti demonstrantům.

Čtyři stanice minského metra byly kvůli demonstraci v centru uzavřené, podle některých informací jen na čas. Členové pořádkových sil podle DPA pomocí terénních aut s mřížemi na předních náraznících vytlačovali lidi, některé ženy si před ně lehaly na ulici. Připravená byla i vodní děla.

Kvůli uzavírce náměstí Nezávislosti se protesty rozdrobily na vícero míst v hlavním městě, kde je často obkličovali policisté s kuklami nebo helmami na hlavě. Mnoho z demonstrantů mávalo bílo-červeno-bílými vlajkami nezávislého běloruského státu z období let 1918 až 1919.

Demonstranti „přáli“ Lukašenkovi k narozeninám

Jeden proud protestujících prošel třídou Nezávislosti do centra hlavního města. Podle informací ze sociálních sítí cestou policisté namátkově zadržovali muže, kteří se však nijak nebránili. Demonstranti, kteří dorazili třídou Vítězů do blízkosti Paláce nezávislosti, vyvolávali Lukašenka ironickým skandováním „Sašo, vyjdi ven, přišli jsme ti blahopřát“. Lukašenko v neděli slavil 66. narozeniny.

Lukašenko se v jednu chvíli před palácem objevil se samopalem v ruce, ale daleko od davu blokovaného ostnatým drátem a kordonů příslušníků zásahových policejních sil OMON.

Úřady demonstraci nepovolily a varovaly před použitím síly. „Přesto protestujeme na různých místech města,“ cituje agentura DPA 33letou Mariju, která s dalšími ženami přes policejní zátarasy házela dýně, což je znak toho, že dívka nemá zájem o nápadníka. „Diktátor má dnes narozeniny, toto je náš dárek – dýně v tomto případě jsou znakem toho, že jím pohrdáme,“ řekla.

Na hlavní třídě vedoucí k náměstí Nezávislosti demonstranti křičeli „Hanba!“, když příslušníci zvláštních policejních jednotek OMON zatýkali lidi. U sídla běloruské KGB došlo ke krátké potyčce mezi demonstranty a příslušníky OMON.

Opozice čekala na účast při nedělní demonstrací s trochou obav vzhledem ke stupňovanému psychologickému tlaku úřadů a zatýkání protestujících během týdne. Protestů v hlavním městě se v předchozích dvou nedělích zúčastnilo pokaždé přes 100 tisíc lidí. Nynější účast ale potvrdila, že naléhání přinejmenším velké části běloruské veřejnosti na odchod Lukašenka neochabuje.

Protestovalo se i v dalších městech

Podle nestátních běloruských médií se protesty konaly i v jiných městech v zemi, například v Grodně, Vitebsku, Gomelu, Brestu či Mogilevu, kde vyšlo do ulic přes 10 tisíc lidí.

Bělorusko zažívá největší protesty a stávky od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko. Opozice výsledky hlasování považuje za zfalšované a stejně jako mnoho západních zemí je neuznává. O dvou posledních nedělích protestovaly po celém Bělorusku statisíce lidí.