Kremelský poradce Medinskij sepsal seznam údajných pachatelů, kteří odstranili Koněvovu sochu

Kremelský poradce a exministr kultury Vladimir Medinskij předal ruským vyšetřovatelům jmenný seznam lidí údajně odpovědných za odstranění pomníku maršála Ivana Koněva v Praze. Medinskij to podle agentury TASS řekl při virtuální přednášce pro studenty moskevské diplomatické akademie (MGIMO). Kdo je na seznamu uveden, neprozradil. Podle dřívějšího vyjádření české diplomacie je případné stíhání podle ruského zákona spojené s odstraněním sochy nepřípustné a případný rozsudek nevymahatelný.

Vyšetřovací výbor Ruské federace, hlavní kriminální ústředna země, zahájil ve věci trestní řízení, byť nikoho konkrétního dosud neobvinil. Kremelský poradce Medinskij nyní uvedl, že má seznam údajných pachatelů.

„Moc dobře víme, kdo v Praze rozhodoval. Proběhnou náležité a ne příliš složité vyšetřovací úkony, jména viníků vyjdou najevo. Ať se ti lidé zamyslí, jak budou žít dál, když jejich skutky budou označeny za zločin,“ citovala ruská státní agentura TASS z Medinského přednášky pro posluchače MGIMO. 

Šéf Kremlu Vladimir Putin podepsal před třemi týdny novelu ruského trestního zákoníku,  v kterém tím přibyl článek 243 o poškození či zničení válečných hrobů a pomníků v Rusku i zahraničí. Jde o přečin proti veřejnému pořádku.

Odstranění Koněvovy sochy ale Vyšetřovací výbor Ruské federace vyšetřuje podle oznámení na svém webu na základě článku 354.1 o rehabilitaci nacismu, konkrétně podle odstavce 3 o znesvěcení symbolů vojenské slávy Ruska spáchaných na veřejnosti.

„Což je zločin proti světovému míru a bezpečnosti spadající do stejné kategorie nejzávažnějších zločinů jako rozpoutání útočné války, genocida, terorismus nebo válečné zločiny, což myslím docela výmluvně vypovídá o současné ruské právní kultuře,“ přiblížil Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Rehabilitace nacismu se do zákona dostala po anexi Krymu

Podstata trestného činu „rehabilitace nacismu“ se stala součástí ruského trestního zákoníku bezprostředně po anexi Krymu na jaře 2014, když Rusko v rámci informační podpory probíhající ozbrojené kampaně oživilo obraz sama sebe coby „bojovníka proti fašismu“, vysvětluje Šír.

„Od té doby jsou známy případy aplikace tohoto paragrafu proti odpůrcům ruským státem oficiálně raženého výkladu, respektive zamlčování některých citlivých historických událostí spojených zejména se zločiny stalinismu a spojenectví Sovětů s Hitlerem k momentu rozpoutání druhé světové války,“ doplnil Šír.

Roztržka

Sochu Koněva, který se svými jednotkami přijel na konci války do Prahy a později se podílel na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, nechala radnice Prahy 6 odstranit počátkem dubna a chce ji umístit do muzea.

Odstranění Koněvova pomníku se během dubna stalo příčinou diplomatické roztržky mezi Prahou a Moskvou. Česká diplomacie argumentuje tím, že neporušuje žádnou z česko-ruských smluv. Několik protestních nót zaslalo české ministerstvo zahraničí do Moskvy po výtržnostech, které odstranění sochy vyvolalo v Moskvě a Petrohradě.

Podle Medinského je demontáž pomníku urážkou nejen Rusů, ale i Čechů. „Je to příběh nepříjemný a urážlivý i pro samotné Čechy, protože Koněvův památník vybudovaly pražské úřady k výročí vítězství (ve druhé světové válce) a na znamení díků za osvobození Prahy,“ řekl. „A teď se nám jako poděkování za zachování staré Prahy dostává činu politikářů okresního formátu, kteří si hojí svůj komplex méněcennosti na velikánech minulosti a urážejí nás i české vlastence, kteří bojovali s nacismem,“ dodal.

České ministerstvo zahraničí označilo už dříve případné stíhání za nepřípustné a případný rozsudek za nevymahatelný.