Rusové s Turky po boku. První společné hlídky v Idlibu narušily údajné provokace povstalců

V syrské provincii Idlib začaly v neděli fungovat rusko-turecké hlídky, zakrátko ale musely být kvůli „provokacím“ povstalců přurušeny, sdělilo ruské ministerstvo obrany. Hlídky jsou součástí dohody o příměří mezi prezidenty Turecka a Ruska z minulého týdne.

Ruské tiskové agentury oznámily, že na určená místa v Idlibu vyjela obrněná auta ruské vojenské policie. Spolu s Turky mají Rusové střežit dálnici M4, která spojuje západ Sýrie s východní částí provincie Idlib.

„Teroristé vyvolávají provokace, využívají civilisty jako lidské štíty,“ citovala ruská agentura RIA Novosti z prohlášení ministerstva obrany. Podle něj Moskva dala Ankaře víc času na uklidnění povstalců obviňovaných z provokací.

Turecko a Rusko v syrské válce podporují opačné strany – Moskva stojí za Damaškem, zatímco Ankara za několika povstaleckými skupinami. V předchozích bojích syrská ofenziva v Idlibu vyhnala z domovů statisíce lidí.

Rusko a Turecko se na příměří dohodly i v minulosti. Moskva vždy požadovala, aby Ankara přiměla klid zbraní dodržovat také své spojence v Sýrii. Boje byly v předchozích případech vždy obnoveny.