Na ruské základně v Sýrii nouzově přistál civilní airbus. Podle Moskvy ho tamní síly skoro sestřelily

Civilní letadlo Airbus A320 se 172 cestujícími na palubě muselo nouzově přistát na Ruskem ovládané základně Hmímím v Sýrii. S odvoláním na mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova to oznámila agentura Ria Novosti. Podle ruského ministerstva stroj téměř zasáhla syrská protivzdušná obrana, když se vládní armáda snažila u Damašku odrazit nálet čtyř izraelských stíhaček F-16.

Čtyři izraelské stíhací letouny F-16 měly vypálit osm raket na předměstí Damašku, aniž by přitom vletěly do syrského vzdušného prostoru. Podle ruské agentury se incident stal ve čtvrtek nad ránem, syrská protivzdušná obrana se v oblasti Damašku snažila izraelský útok odrazit.

Její manévr pak měl podle Moskvy vést i k nouzovému přistání airbusu, jemuž hrozilo sestřelení. 

„Konašenkov z ministerstva obrany řekl, že syrské vládní jednotky použily komplex protivzdušné obrany a že dopravní letadlo jen těsně minulo prostor, kde k útoku došlo a že mohlo být zasaženo. Konašenkov přitom zdůraznil, že jen díky práci dispečerů na letišti v Damašku se podařilo letadlo navést z nebezpečné oblasti na jiné letiště,“ přiblížil incident zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Před měsícem ukrajinské civilní letadlo nedaleko Teheránu neúmyslně sestřelila raketa odpálená íránskou armádou. Nehodu nikdo ze 176 lidí na palubě nepřežil. Při nehodě zahynuli občané sedmi států: Íránci, Kanaďané, Ukrajinci, Švédové, Afghánci, Němci a Britové