Slovenská policie zadržela bývalého šéfa žalobců

Události: Slovenská policie zadržela bývalého generálního prokurátora (zdroj: ČT24)

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku v souvislosti se zneužíváním pravomoci. Oznámila to policie. Trnka, jenž byl už dříve postaven mimo službu, je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten stojí před soudem kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Elitní jednotka slovenské policie NAKA zadržela bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku v souvislosti se zneužíváním pravomocí a obvinila ho. Jde již o druhé stíhání Trnky.

Dopoledne policie zveřejnila nahrávku, jak v poutech vyvádí Trnku z jeho domu v obci Hamuliakovo nedaleko Bratislavy.„Podle médií bude pro Trnku vyšetřovatel žádat vazbu, záleží ale na rozhodnutí prokurátora a soudu,“ říká zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Obvinění přišlo zřejmě kvůli nahrávce rozhovoru

Policie bližší informace k nejnovějšímu obvinění bývalého šéfa slovenské prokuratury zatím neuvedla. Podle slovenských médií případ souvisí s uniklou nahrávkou z Trnkovy kanceláře, která zachytila rozhovor Trnky ještě jako generálního prokurátora s tehdejším ministrem financí Jánem Počiatkem kromě jiného o vleklém soudním sporu o ochranné známky státní loterijní firmy Tipos.

„Trnka si setkání s Počiatkem zaznamenal na skrytou kameru, kterou mu v pracovně pomáhal instalovat Marian Kočner. Rozhovor unikl na veřejnost loni, když ho zveřejnil slovenský Deník N,“ uvedl Obrovský o nahrávce.

Podle nahrávky pořízené patrně v roce 2009 Trnka slíbil Počiatkovi podporu pro jeho postup v kauze firmy Tipos, kterou řídí ministerstvo financí. Tipos tehdy po prohraném sporu uzavřel s kyperskou firmou Lemikon dohodu o urovnání a na účet Lemikonu poslal v roce 2008 první splátku v přepočtu zhruba 407 milionů korun. Kvůli tomu se opozice tehdy neúspěšně pokusila ve sněmovně odvolat Počiatka z funkce.

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové je obvinění Trnky důležitou událostí. „Zpráva o zadržení jednoho z bývalých nejmocnějších mužů ve státě Dobroslava Trnky je pro spravedlnost na Slovensku přelomová. Platilo by to též o jakémkoliv jiném státě, kde by se šéf prokuratury ocitl za mřížemi a čelil by rozhodnutí o vazebním stíhání za trestnou činnost,“ napsala na Facebook.

Podle předsedy slovenské vlády Petera Pellegriniho (Smer-SD) je Trnkovo zadržení pro občany jeho země jasným signálem, že „předseda vlády, ministryně vnitra ani policejní prezident nad nikým nedrží ochrannou ruku a na Slovensku platí padni komu padni“.

Slovenská policie a prokuratura budou podle něj i nadále postupovat vůči každému stejně spravedlivě bez ohledu na to, zda dotyčný v minulosti zastával nějakou významnou funkci nebo má konexe na nejvyšších místech slovenského politického či hospodářského života.

Slovenská opozice zadržení Trnky sice uvítala, podle ní to ale policie měla udělat mnohem dříve a měla také zadržet Počiatka a další osoby spojované s Kočnerovými nekalými praktikami.

Trnkovo předchozí stíhání bylo kvůli Gorile

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár svému předchůdci Trnkovi pozastavil výkon funkce poté, co do médií unikla nahrávka z rozhovoru mezi Trnkou a Kočnerem, podle které Trnka v minulosti patrně bral úplatky a snažil se s dalšími dvěma osobami prodat šéfovi finanční skupiny Penta Jaroslavu Haščákovi kopii nahrávky z korupční aféry Gorila.

Tu si prý u Trnky odložil právě Kočner. Kauza Gorila se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků Pentou v letech 2005 až 2006, Penta nekalé jednání dlouhodobě popírá. Unikla také videonahrávka, která podle médií ukazuje, jak Kočner instaloval v Trnkově kanceláři kameru.

  • Funkce slovenského generálního prokurátora je obdobou našeho nejvyššího státního zástupce, jímž je nyní Pavel Zeman. Na Slovensku má generální prokurátor možnost kontrolovat všechna trestní řízení. Nemůže však přikázat, aby podřízený žalobce zahájil stíhání nebo aby podal obžalobu.

Kvůli komunikaci s Kočnerem loni na jaře rezignoval náměstek slovenského generálního prokurátora Peter Šufliarsky. Už před rokem v lednu Čižnár odvolal jiného svého náměstka Reného Vaneka, a to kvůli tomu, že Vanek komunikoval s jednou z obviněných v případu Kuciakovy vraždy.