Čeští památkáři pomáhají zachraňovat irácké kulturní dědictví poničené Islámským státem

Události: Čeští památkáři pomáhají v Iráku (zdroj: ČT24)

Téměř měsíc strávila skupina českých památkářů v severním Iráku, kde školila irácké kolegy. Region mezi Mosulem a Irbílem zažil těžké boje s Islámským státem. Nyní se i díky české pomoci začíná s obnovou tamních historických památek.

Citadela v Irbílu má podobnou turistickou atmosféru jako historická centra evropských měst. Válka tudy neprošla. V jiných iráckých městech je ale stav památkových objektů daleko horší. Například v Mosulu byla poničena slavná mešita an-Núrí, jejíž šikmý minaret byl symbolem města.

„Jako vždy po válce je život velice složitý, ale obyvatelé Mosulu pracují velmi tvrdě a časem se věci zlepší,“ věří Sálih Mahmúd, jeden z obyvatelů iráckého města, kde v roce 2010 žily skoro tři miliony obyvatel.

Jenže k obnově zničených památek jsou, kromě tvrdé práce, zapotřebí i odborné znalosti. A právě proto do severního Iráku vyrazila skupina památkářů z Prahy. „Šlo o vzdělávací kurz pro irácké odborníky, který byl zaměřen na celý proces péče o stavební památku,“ vysvětlil vedoucí oddělení výzkumů a průzkumů Národního památkového ústavu (NPÚ) Jan Beránek.

Historické artefakty se musí zaměřit, zdokumentovat a pak ošetřit chemickými přípravky. Ohrožených staveb jsou v Iráku tisíce, odborníků málo. Zatímco v Irbílu už památkáři řeší víceméně běžnou agendu, obnova Mosulu teprve začíná.