Syrští archeologové odváží před islamisty tisíce památek na tajná místa

Horizont ČT24: Syrští archeologové chrání cenné památky před IS (zdroj: ČT24)

Vzácné artefakty ze syrských muzeí mizí na tajná místa. Archeologové se je tak snaží zachránit před Islámským státem. Bojí se, aby tisíce let stará díla nepotkal stejný osud jako památky na iráckém území. Radikálové tam zničili nebo na černém trhu rozprodali vzácné sochy a předměty z Mosulu nebo Nimrúdu.

Národní muzeum v Damašku se ještě nedávno chlubilo sbírkou děl nedocenitelné hodnoty. Teď zejí jeho vitríny prázdnotou. „Přemístili jsme stovky tisíc předmětů a schovali je na bezpečném místě,“ uvedl ředitel oddělení památek a muzeí Mamún Abdulkarim.

Složitá operace začala před dvěma lety díky pomoci UNESCO a Evropské unie. Ředitel Národního muzea v Damašku Jarúb Abdulláh se tehdy staral o kolekci v rodném Dejr ez-Zoru na východě země. K městu se ale rychle blížili bojovníci Islámského státu. Během jediného týdne tak vědci narychlo převezli do Damašku na 13 tisíc artefaktů včetně mistrovských děl starých pět tisíc let. 

„Probíhalo to za výjimečných okolností. Zrovna byl ramadán a my se přes den postili. Díla jsme zabalili, uspořádali a vojenskými auty za doprovodu armády převezli na místní letiště. Odvoz se podařil,“ popsal záchrannou akci ředitel Národního muzea v Damašku Jarúb Abdulláh.

Stejným způsobem a často za podobně dramatických okolností uklidili syrští archeologové do bezpečí sbírky z 29 muzeí. V ukrývání památek pokračují i přesto, že islamisti jsou teď na ústupu. „Teď zapisuju památky z Dará. Každou vyfotím a přiřadím jí nějaké číslo. Nakonec ji zabalím,“ popisuje proces záchrany cenností archeolog Džihád Abú Karláh.

Archeologové také mohou začít sčítat škody v nejznámější syrské památkové oblasti, v Palmýře. Vládní jednotky po roce vytlačily z antického sídla ozbrojence Islámského státu. Syrští vědci neskrývají optimismus. Chrám Bel Šamin nebo vítězný oblouk sice budou muset postavit z trosek znovu, většina historických staveb ale přečkala líp, než čekali.