Sýrie dobyla zpět Palmýru. Naše strategie funguje, prohlašuje Asad

Syrská armáda dobyla zpět Palmýru (zdroj: ČT24)

Syrská armáda v neděli ráno dobyla celé město Palmýra a a tvrdí, že z něj vyhnala bojovníky organizace Islámský stát, kteří okupovali historické město téměř rok. Podle syrského prezidenta Bašára Asada to ukazuje, že strategie syrské armády a jejích spojenců v boji s terorismem funguje.

„Armáda po tvrdých nočních bojích převzala kontrolu nad celým městem Palmýra včetně starobylé oblasti a obytné části města. Džihádisté se stáhli,“ řekl zdroj agentuře AFP. 

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, se ještě v neděli ráno stále ozývala střelba ve východní části města, většina radikálů se ale z Palmýry stáhla. „Do Palmýry se vrací bezpečnost a stabilita. Armáda má pod kontrolou i hory a kopce okolo města. Velkou část teroristů zabila, zničila taky jejich vybavení,“ dodává mluvčí syrské armády.

Dnešní osvobození historického města Palmýra syrskými vládními jednotkami je důležitým úspěchem a dalším ukazatelem úspěchu strategie syrské armády a jejích spojenců ve válce proti terorismu.
Bašár Asad
syrský prezident

 Podle nejmenovaného syrského generála, kterého citovala agentura Reuters, získání kontroly na Palmýrou ukazuje, že „armáda a její přátelé“ jsou jedinou silou, která je schopna bojovat s terorismem a vyhladit ho. Bezpečnost a stabilitu ve městě se podařilo nastolit i díky ruskému a syrskému letectvu, dodal. Syrské a ruské letouny údajně mířily i na prchající islamisty a zasáhly několik jejich vozidel. 

Další cíl – Rakká

Syrské armádě se dobytím Palmýry podařilo otevřít východní cestu k nejdůležitějším oblastem Sýrie, které ovládají teroristé. Podle jednoho ze syrských generálů je to pro Islámský stát velká rána a také začátek jeho pádu. Damašek chce nyní získat kontrolu nad dvěma baštami islamistů: městy Rakká a Dajr az-Zaur.

Zpravodaj ČT: Vítězství je to důležité nejen ze strategického, ale i z propagandistického pohledu (zdroj: ČT24)

„Palmýra má velmi důležité a široko daleko jediné letiště. Dá se očekávat, že bude v nejbližších dnech opraveno a to znamená pro syrská a potenciálně i pro ruská letadla výrazně snazší a kratší cestu při bombardování islamistických cílů,“ dodává blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Syrská státní televize přerušila svůj pravidelný program a začala vysílat dokument o Palmýře a jejích archeologických památkách. Televize rovněž divákům nabídla vlastenecké písně. „Je deset hodin ráno palmýrského času. Toto ráno je vítězné,“ hlásil televizní hlasatel. O něco později televize přinesla zpravodajství reportéra přímo z Palmýry, kde bylo vidět, jak se vojáci pohybují v centru města.

Do Palmýry s pomocí Ruska

Syrské armádě při dobývání Palmýry pomáhalo v poslední době ruské letectvo, pomocí něhož se snažili vojáci v třítýdenní ofenzívě znovu dobýt město, které je od loňského května v rukou bojovníků Islámského státu. Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že ruské letectvo provedlo za uplynulých 24 hodin v okolí Palmýry 40 náletů, zasáhlo 158 cílů a zabilo přes 100 ozbrojenců.

Ruský prezident Vladimir Putin ostatně Asadovi za odbytí Palmýry telefonicky pogratuloval a prohlásil, že Moskva bude Damašku i nadále pomáhat v boji s teorismem.  Syrský vůdce svému protějšku sdělil, že bez ruské pomoci by opětovné získání kontroly nad městem nebylo možné, uvedla agentura Interfax.

Mapa Sýrie
Zdroj: BBC

Jak uvedl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR, v bitvě o Palmýru zahynulo na 400 bojovníků Islámského státu. Jde podle něj o největší porážku radikální skupiny od roku 2014, kdy na dobytých územích v Sýrii a Iráku vyhlásila chalífát. Na prorežimní straně přišlo o život asi 180 bojovníků. 

V pátek dobyly syrské jednotky v Palmýře starou pevnost, která leží nedaleko místních antických památek a během soboty pak hlásila SOHR, že vládní vojáci mají pod kontrolou třetinu města.

Palmýra – antická perla v syrské poušti

Syrská armáda zahájila boj o Palmýru, zahrnutou do seznamu světového dědictví UNESCO, 7. března. Palmýra byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan. Dnes leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště.

Islamisté archeologickou lokalitu zaminovali a zničili dva významné chrámy: Belův a Baal-Šaminův. Tamního správce památek pak zavraždili. Nikdo teď v podstatě neví, v jakém stavu je zbytek města. „Jakmile to bude bezpečné, vydají se pracovníci UNESCO přímo do Palmýry, aby škody důkladně zmapovali,“ uvedla generální ředitelka UNESCO Irina Bokova.