Na íránský tanker v Rudém moři někdo zaútočil, potvrdila íránská diplomacie

U saúdskoarabského přístavu Džidda vybuchl íránský ropný tanker. Podle íránské státní televize zasáhly plavidlo dvě střely. Informaci o útoku později potvrdilo íránské ministerstvo zahraničí. Výbuch se měl odehrát necelých sto kilometrů od poběží Saúdské Arábie a způsobil velké škody, píše íránská agentura ISNA. Rijád se k incidentu zatím nevyjádřil.

Loď patří íránské státní ropné společnosti NIOC, posádka je zřejmě v pořádku. Loď údajně zasáhly dvě střely, které způsobily explozi. „Odborníci si myslí, že šlo o teroristický útok,“ napsala ISNA.

Podle dalších íránských zdrojů výbuch zasáhl trup lodi a poškodil dva hlavní zásobníky. Příčinu se snaží objasnit odborníci. Únik ropy do Rudého moře se podle íránských zdrojů podařilo dostat pod kontrolu.

„Viníci jsou zodpovědní za následky tohoto nebezpečného dobrodružství, včetně nebezpečného znečištění životního prostředí,“ upozornil mluvčí íránské diplomacie.

Americká 5. flotila, která operuje v regionu, uvedla, že si je vědoma mediálních zpráv ohledně tankeru, ale nemá v této chvíli více informací.

„Je stále na Rudém moři, ale jeho trasa se změní,“ citovala ISNA zástupce společnosti NIOC. „Žádná země nenabídla pomoc,“ dodal zdroj. Agentura Reuters s odvoláním na údaje společnosti Refinitiv uvedla, že tanker Sabiti zamířil k íránskému ostrovu Larak v Perském zálivu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang v reakci na incident tlumočil přání Pekingu, aby relevantní aktéři spolupracovali a udrželi mír a stabilitu v regionu. Jde o jednu z klíčových tras pro přepravu ropy. Suezský průplav spojuje Středozemní moře s Rudým mořem a dále Indickým oceánem.

Saúdská Arábie a Írán jsou regionální rivalové, kteří spolu nepřímo válčí třeba v Sýrii nebo Jemenu. V oblasti panuje delší dobu napětí vyvolané protiíránskými sankcemi Spojených států, které zavedl prezident Donald Trump po vypovězení jaderné dohody s Íránem. V Perském zálivu se letos odehrálo několik incidentů, při nichž byly zajaty nebo napadeny tankery.

USA vyšlou do Saúdské Arábie další vojáky

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán po nedávném útoku na saúdská ropná zařízení vyzval svět k zastrašení Íránu, jinak podle něj ceny ropy poletí nepředstavitelně vzhůru. Rijád, USA i západní evropské země viní z incidentu Teherán, který to popírá. K akci se oficiálně přihlásili jemenští rebelové, které Írán podporuje.

Spojené státy v pátek oznámily, že se chystají do Saúdské Arábie v reakci na útok na ropná zařízení vyslat další vojáky. Pentagon upřesnil, že půjde o tři tisíce členů jednotek „schválených během předchozího měsíce“ a že nasazení souvisí s íránskou hrozbou.

Do Saúdské Arábie vyšlou mimo jiné také dvě bojové letky, dvě baterie protiraketového systému Patriot a zařízení protiraketového systému THAAD. Americké ministerstvo obrany uvedlo, že od května zvýšilo počet vojáků v oblasti Blízkého východu, Perského zálivu a severní Afriky o 14 tisíc.