Saúdové viní z útoku na ropná zařízení Írán. Důkazem jsou prý trosky dronů

Mluvčí ministerstva obrany Saúdské Arábie oznámil, že na ropná zařízení v Abkajku zaútočily íránské zbraně. Důkazem jsou podle něj trosky dronů, které tamní režim vystavil. K útoku se přihlásili jemenští Húsíové, které Saúdové bombardují v rámci jemenské občanské války. Vyšetřit útok mají pomoci i francouzští experti.

Podle saúdského ministerstva obrany bylo při útoku nasazeno osmnáct bezpilotních letounů a sedm řízených střel. „Přesné místo, odkud byly vypáleny, ještě zjišťujeme,“ prohlásil mluvčí Turkí Malkí s tím, že cílem bylo zničit civilní infrastrukturu.

K odpovědnosti za útok na ropná zařízení se přihlásili jemenští povstalci z řad Húsíů. Ti bojují proti jemenské vládě. Do války se na straně vlády zapojila koalice vedená Saúdskou Arábií. Povstalce naopak podporuje Írán, jeho zapojení do konfliktu je však výrazně slabší.

Válka na jihu Arabského poloostrova způsobila nejhorší humanitární katastrofu současnosti. Je součástí dlouhodobého sporu o regionální hegemonii mezi sunnitskými zeměmi kolem Saúdské Arábie a šíitským íránským režimem.

Hledání viníka

Saúdský mluvčí dodal, řízené střely mají dolet 700 kilometrů, což znamená, že nemohly být vypáleny z Jemenu. Útok se totiž odehrál na místě vzdáleném přes osm set kilometrů od jemenských hranic a asi tisíc kilometrů od území ovládaných Húsíi. Od Íránu ho dělí asi 270 kilometrů.

Mluvčí Húsíů Jahjá Saría však prohlásil, že povstalci mají k dispozici nové bezpilotní letouny, které mohou operovat i hluboko uvnitř Saúdské Arábie. „Dnes poprvé oznamujeme, že máme na dostřel desítky cílů ve Spojených arabských emirátech, některé z nich v Abú Zabí, a můžeme na ně kdykoli zaútočit,“ pohrozil ve středu.

Saúdský mluvčí Turkí Malkí ukázal rovněž záběry, na kterých je vidět bezpilotní letoun přilétající ze severu. „Tento druh zbraní íránský režim a íránské revoluční gardy používají proti civilním zařízením,“ doplnil.

Íránský prezident Hasan Rouhání jakoukoliv odpovědnost za útok odmítl. Ještě před tiskovou konferencí v Rijádu uvedl, že jeho země si nepřeje konflikt v regionu. Obvinil Spojené státy a vojenskou koalici v čele se Saúdskou Arábií z rozdmýchání jemenského sporu. „Konflikt v regionu nepotřebujeme… Kdo ten konflikt začal? Jemenci to nebyli. Byla to Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, některé evropské státy a sionistický režim (Izrael),“ prohlásil. Íránský prezident následně poznamenal, že na saúdskoarabská ropná zařízení zaútočili jemenští povstalci, aby dali koalici varování. 

Írán z útoku obvinily také Spojené státy a Izrael. Americký tým na místě zásahu identifikoval konkrétní typy dronů a křídlatých raket. Prezident Donald Trump pověřil ministerstvo financí, aby podstatně rozšířilo sankce uvalené na Írán.

Podle zdrojů americké televize CBS byla saúdskoarabská protivzdušná obrana v posledních měsících zaměřena na jih, aby odvrátila případný útok Húsíů. Proti dronům mířícím ze severu tak byla bezmocná.  

Francouzští specialisté

Francie vyšle do Saúdské Arábie experty, kteří pomohou vyšetřit sobotní útok na ropná zařízení. S odvoláním na prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom informovala agentura Reuters.

Macron útok příkře odsoudil, prohlásil Elysejský palác a ujistil saúdského korunního prince Mohameda bin Salmána, že Francie bude usilovat o stabilitu na Blízkém východě.

„V reakci na saúdskou žádost prezident Macron potvrdil korunnímu princi, že Francie vyšle experty do Saúdské Arábie, aby se podíleli na vyšetřování s cílem odhalit původce a způsob provedení útoku,“ uvedl úřad hlavy francouzského státu.

Útok, který snížil těžbu ropy v království na polovinu, může zmařit diplomatické snažení Francie, která usiluje o odvrácení konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem, řekli diplomaté agentuře Reuters po jednání Macronova vyslance v Rijádu.