Saúdové obnovili těžbu ropy na úroveň před útoky. Hútíové propustili část zajatců

Saúdové těží ropu jako před útokem (zdroj: ČT24)

Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco obnovila těžbu ropy na úroveň, kde byla před útoky na její ropná zařízení ze 14. září. Oznámil to generální ředitel obchodní divize firmy Ibráhím Búaínaín. Těžba byla podle něj plně obnovena už před koncem září. Útoky byly jedním z důsledků saúdského zapojení do války v Jemenu. Z ní přichází zprávy o propouštění zajatců a zajímání nových vojáků.

„Do 25. září jsme byli schopni obnovit veškerou kapacitu, kterou jsme měli před útoky,“ prohlásil Búaínaín. Na dotaz, zda těžba už teď činí 9,9 milionu barelů denně, prohlásil, že těžba byla obnovena na cílovou úroveň nebo i trochu výše.

Útoky na ropná zařízení Abkajk a Churajs v polovině září snížily těžbu v Saúdské Arábii o 5,7 milionu barelů, což znamená zhruba o polovinu. Země je největším vývozcem ropy na světě a zároveň takzvaným dodavatelem poslední instance, na kterého v době nečekaného výpadku dodávek spoléhá více zemí.

Produkce ropy
Zdroj: U.S. Energy Information Administration

Saúdská Arábie dokázala udržet dodávky zákazníkům na úrovních před útokem, protože čerpala ropu ze svých obrovských zásob. Nabízela také jiné druhy ropy z dalších polí.

Informované zdroje minulý týden agentuře Reuters řekly, že těžební kapacita firmy Aramco byla obnovena na 11,3 milionu barelů denně. Saúdští činitelé uvedli, že do listopadu by měla dosáhnout 12 milionů barelů denně.

Přesah války v Jemenu

K útokům na ropná zařízení se přihlásili jemenští Hútíové, kteří jsou jednou ze stran tamní občanské války. Saúdská armáda v koalici s dalšími zeměmi do této války vstoupila a bojuje proti nim. Bombarduje například jejich pozice. Z útoku na ropná zařízení obvinila společně se západními zeměmi Írán, který Hútíe podporuje.

Hútíové v pondělí propustili 290 zajatců včetně saúdskoarabských občanů. Ve skupině je podle Červeného kříže také 42 lidí, kteří byli v hútíské věznici a přežili v ní na začátku září útok vedený Saúdskou Arábií. O život tehdy přišlo přes 130 lidí.

S výměnou vězňů počítala dohoda uzavřená loni v prosinci ve Švédsku. Znepřátelené strany podle ní měly každá propustit na svobodu sedm tisíc lidí. Jak poznamenala agentura AP, propuštění vězňů zvýšilo naději na oživení mírových rozhovorů mezi znepřátelenými stranami.

Hútíové zároveň v neděli oznámili, že na konci srpna přepadli jednotky na hranici se Saúdskou Arábií a při třídenním útoku zabili dvě stě vojáků a přes dva tisíce jich zajali. Zmocnili se prý také velkého množství saúdské vojenské techniky. Zveřejnili video se zajatci a ukořistěnou technikou. Saúdové rozměr akce zpochybnili.