Polská nenávistná kampaň vůči vzpurným soudcům. Náměstek skončil, ministr tvrdí, že nic netušil

Události: Polská nenávistná kampaň vůči vzpurným soudcům (zdroj: ČT24)

Polskou justicí hýbe aféra související se spornou reformou soudnictví. Část úředníků ministerstva spravedlnosti podle serveru Onet.pl vedla řízenou nenávistnou kampaň proti soudcům, kteří změny kritizovali. Do kampaně se měli vložit i úředníci a soudci blízcí vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS). Kvůli kauze skončil náměstek šéfa resortu Lukasz Piebiak.

Dnes už bývalý náměstek šéfa resortu Piebiak řídil diskreditační kampaň proti soudcům, kteří s vládní reformou nesouhlasili. Dělo se tak mimo jiné přes Emilii S., která o nich šířila detaily z osobního života.

„Promluvím si s novináři a rozešlu dopisy. Anonymně, mailem. (…) Udělám vše, co umím, jako vždy. Za výsledek neručím, ale vynasnažím se. Doufám, že mě nezavřou,“ říká Emilia S. v komunikaci, kterou získal zpravodajský sever Onet. „Za činění dobra nezavíráme,“ odpovídá v e-malu Piebiak.

Do kampaně se údajně zapojili i úředníci a soudci blízcí PiS. Využívali přitom osobní údaje z databáze ministerstva spravedlnosti.

Část médií už resort překřtila na „ministerstvo nenávisti“. „Byl to celý mechanismus. Byla to celá skupina, která koordinovala postupy, určovala data zveřejnění, cíle. Rozhodovala, které informace využít a které ne,“ tvrdí vedoucí redaktor serveru Onet.pl Bartosz Węglarczyk. 

Samotné soudce to zaskočilo a popudilo. „Jsme zvyklí, že se na nás útočí. Ale dosud jsme nebyli cílem masivní nenávistné operace,“ upozornila Marta Kozuchowská-Warywodová ze sdružení soudců Iustitia.

Aféra se dotkla také šéfa sdružení Krystiana Markiewicze, kterému pomluvy připisovaly svádění žen a jejich přemlouvání k potratu. „Za to je přece trestní odpovědnost: pár let k odsezení, a to ne na ministerstvu, ale jinde,“ zareagoval pomlouvaný soudce.

Ombudsman Adam Bodnar připomněl, že sám náměstek Piebiak býval členem spolku Iustitia, než „se z něj stal člověk, který necouvne před ničím“.

Když aféra vypukla, ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro některé své podřízené včetně náměstka odvolal. Sám ale rezignovat odmítl, jelikož podle svých slov o ničem nevěděl. „To, co jsem udělal, byla modelová reakce. I když to není tak velký skandál, jako některé předchozí. Není to největší skandál v dějinách,“ míní Ziobro.

Vláda i ministr slibují, že bude vyšetřování. Kritici však tvrdí, že nemůže být nezávislé už proto, že šéf resortu je zároveň polským generálním prokurátorem.

Brusel vs. Varšava

Evropská komise vede proti Polsku řízení kvůli možnému ohrožení principů právního státu. Důvodem kontroverzí je právě sporná reforma polské justice.

Řízení může skončit odejmutím hlasovacích práv v Radě EU a Komise rovněž navrhuje, aby bylo vyplácení evropských fondů v budoucnu svázáno s dodržováním zásad právního státu.

Spor mezi Bruselem a Varšavou se odehrává také nad tématem migrace. Polsko se řadí k odpůrcům migrační politiky EU a jednoznačně odmítá přijímání migrantů na základě kvót.