O Ukrajině jen s Francií a Německem, říká Putin. K normandskému formátu nevidí alternativu

Události ČT: Putin podpořil „normandský formát“ jednání o Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin při pondělním setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem podpořil „normandský formát“ jednání o konfliktu na Ukrajině – čili čtyřstranná jednání Paříže, Moskvy, Kyjeva a Berlína. Podle agentury Reuters uvedl, že k nim nevidí alternativu.

Oživení rozhovorů v rámci takzvané normandské skupiny, kterou tvoří Rusko, Ukrajina, Francie a Německo, prosazuje Macron společně s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf Elysejského paláce doufá, že na summit dojde v nejbližších týdnech. 

Putin se nicméně podle Reuters k účasti na nové vrcholné schůzce nezavázal. Ruský prezident uvedl, že telefonické rozhovory se Zelenským mu dávají důvody k „opatrnému optimismu“.

„Rozhodnutí prezidenta Zelenského představují pro situaci skutečnou změnu,“ dodal Macron. Ukrajinský prezident po svém zvolení v dubnu označil urovnání konfliktu na východě země za jednu ze svých priorit. O tamních událostech dvakrát s Putinem hovořil po telefonu a v červenci mu nabídl setkání v Minsku.

Írán, Sýrie, kontroly zbrojení

Ruský a francouzský prezident před novináře vystoupili ještě před svým večerním jednáním v letním sídle francouzských prezidentů na Azurovém pobřeží. Macron a Putin uvedli, že budou diskutovat také o tom, jak snížit napětí kolem Íránu, války v Sýrii či kontroly zbrojení.

„Je nezbytné, aby bylo skutečně respektováno příměří dohodnuté v Soči,“ řekl Macron k dohodě o klidu zbraní v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Příměří začalo platit 2. srpna, syrská armáda jej ale po několika dnech vypověděla s tím, že ho nedodržují povstalci. Putin řekl, že Rusko podporuje syrskou armádu ve snaze „eliminovat teroristické hrozby v Idlibu“.

Horizont ČT24: Putin se setkal s Macronem (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident se vyjádřil i k vlně protestů, která zasáhla Moskvu poté, co úřady zakázaly opozičním kandidátům účast v zářijových komunálních volbách v metropoli. Rusko podle něj musí „tak jako každá členská země Rady Evropy“ respektovat právo na protest, svobodu projevu a právo kandidovat ve volbách.

Putin k tomu poznamenal, že ruské úřady se chtějí vyhnout situaci, jakou zažila Francie v souvislosti s hnutím takzvaných žlutých vest. Demonstranti podle něj musí dodržovat zákony a ti, kteří tak nečiní, ponesou následky.