Brazilský prales mizí za prezidenta Bolsonara skoro dvakrát rychleji než loni

Horizont ČT24: Brazilský prales mizí rychleji než dřív (zdroj: ČT24)

Amazonský prales v Brazílii mizí výrazně rychleji než dřív. Trend ochrany, který nastoupil s novým tisíciletím, se definitivně zlomil po nástupu prezidenta Jaira Bolsonara letos v lednu. Nyní zmizí každou minutu celý hektar pralesa. Skončilo navíc období dešťů, a tempo těžařů se proto zvyšuje.

Průměrná rychlost, s jakou v červenci mizel amazonský prales v Brazílii, budí u ochránců přírody děs: každou minutu byla zlikvidována plocha o velikosti přibližně tří fotbalových hřišť.

Skokový nárůst potvrzují i satelitní data brazilského Národního institutu pro výzkum vesmíru. Vyplývá z nich, že letos v červenci zmizelo o 88 % pralesa víc než loni za stejný měsíc.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro obvinil vědce ze lži a z poškozování obrazu země v zahraničí. Podle ekologických aktivistů je ale chyba na straně prezidenta. „V současné době je hlavním problémem pro ekologii v Brazílii člověk, který zemi vede,“ míní například Marcio Astrini z organizace Greenpeace.

Amazonie je naše, odmítá kritiku Bolsonaro

Podle pravicového nacionalisty Bolsonara, kterému se přezdívá „brazilský Trump“, jsou chráněné oblasti příliš rozsáhlé. Slyší proto na požadavky zemědělců, kteří z vykácené půdy dělají pastviny a pole, a stejně tak na požadavky velkých těžařských společností.

Zaměstnancům úřadů, kteří se zabývají životním prostředím, zakázal mluvit s médii. „Nechtějí, abychom mluvili, protože bychom řekli pravdu – je to invaze do chráněných území, která jsou devastována,“ řekl podle stanice BBC nejmenovaný státní úředník. 

Bolsonaro neposlouchá stesky původních obyvatel, kterých v pralese žije na milion a kteří za záchranu vlastního domova lobbují až v Evropě. Zpochybňuje i zprávy o tom, že náčelníka jednoho z kmenů ubodali v rezervaci nelegální těžaři zlata.

Prezident odmítá i kritiku, která zní ze zahraničí. „Musíte hlavně pochopit, že Amazonie patří Brazílii. Není vaše,“ vzkazuje Bolsonaro.

Jair Bolsonaro
Zdroj: Alan Morici/ČTK/DPA

Prales má celoplanetární význam

Deštný prales, který je zčásti zapsaný na seznamu světového dědictví, má ale celoplanetární význam. Žije v něm odhadem jeden z deseti všech živočišných a rostlinných druhů. Miliony čtverečních kilometrů stromů vysávají oxid uhličitý z atmosféry a zpomalují globální oteplování. 

Osm bývalých brazilských ministrů životního prostředí varuje v otevřeném dopise, že přístup Bolsonara poškozuje prales i pověst země v zahraničí. Norská vláda začala nedávno kvůli důkazům oblast monitorovat a satelitní snímky s vysokým rozlišením poskytne zdarma všem.