OBRAZEM: Hasiči dál bojují s obřím požárem v Portugalsku. Vítr neustále mění směr

Hasiči pořád nemají úplně pod kontrolou lesní požár, který sužuje střední Portugalsko. Tamní média hovoří o nejsložitějším požáru letošního léta. Boj s plameny komplikuje měnící se směr větru a růst teplot. Podle odhadu expertů požár zničil od soboty na 8500 hektarů porostu, uvedla agentura EFE.

V neděli bojovalo s lesními požáry v oblasti ve středním Portugalsku více než 1800 hasičů, nyní jich zůstává v regionu nasazeno asi osm stovek.

Živel se podařilo dostat pod kontrolu asi na devadesáti procentech zasaženého území, převážně západně od města Castelo Branco. Podle šéfa hasičů je však situace nadále velmi vážná kolem obce Vila de Rei a Macao. „Čeká nás ještě hodně práce,“ uvedl šéf hasičů Luís Belo Costa.

Kvůli víkendovým požárům úřady z preventivních důvodů evakuovaly několik obcí, uzavřeny byly i dvě silnice. Ve vesnici Sardanas lehl popelem staletý ovocný sad. „Jsem teď na bratrově pozemku a je to kalamita,“ prohlásila místní obyvatelka Mária Nazarová.

Zraněno bylo na třicet lidí, jeden z nich vážně. Muže, který utrpěl popáleniny prvního a druhého stupně, navštívil v neděli v nemocnici i portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Podezření na žháře

Úřady nevylučují, že někdo oheň založil schválně. Podle médií se našly u obce Vila de Rei důkazy svědčící o žhářství. Už v neděli portugalská televize RTP uvedla, že tři z požárů vypukly zhruba ve stejnou dobu.

Policie již zatkla v této souvislosti pětapadesátiletého muže. „Podezřelý za použití otevřeného ohně rozpoutal požár v lesní oblasti osázené borovicemi kousek od města Castelo Branco,“ sdělili policisté.

Události ČT: Požáry v Portugalsku stále nejsou zcela pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Pomoc už nabídla Portugalcům španělská vláda i Evropská unie. V zemi panuje mimořádné sucho a platí varování před dalšími podobnými požáry. Už v pondělí má navíc přijít vlna extrémních veder doprovázená silným větrem.

Před nebezpečím požárů varovaly v pondělí také úřady v sousedním Španělsku, kde meteorologové hlásí na celý pracovní týden velká vedra. V centru Španělska by měly teploty dosáhnout až 40 stupňů Celsia. Varování před vysokými teplotami platí rovněž pro Katalánsko, Baskicko či Baleárské ostrovy.