TÉMA

Baskicko

Doporučujeme

Baskičtina je blízko odhalení svého tajemného původu

Původ obyvatel Baskicka i jejich jazyka je opředený mnoha mýty a nejasnostmi. Záhadu řeči, která se nepodobá žádné jiné na světě, ale nyní možná odhalí starodávný artefakt.
22. 11. 2022|

Pegasus sledoval i španělského premiéra a ministryni obrany. Vláda podala trestní oznámení

Španělská vláda oznámila, že telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly minulý rok ilegálně sledovány špionážním softwarem Pegasus. Kabinet rovněž uvedl, že podal trestní oznámení u madridského soudu. Zpráva přišla krátce poté, co vyšlo najevo, že stejný program monitoroval také mobily představitelů katalánských separatistů a baskických nacionalistů.
2. 5. 2022|

Karanténa pro Brity vracející se ze Španělska působí problémy, Madrid chce ústupky

Nové opatření britské vlády, která s platností od neděle nařídila povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny cestovatele vracející se ze Španělska, způsobila mezi turisty rozhořčení i paniku, informuje BBC. Britská pobočka cestovní kanceláře TUI oznámila, že až do 9. srpna ruší všechny plánované zájezdy do pevninského Španělska. Madrid chce přesvědčit Londýn, aby neuplatňoval karanténu u turistů, kteří se vracejí z dovolené na Kanárských a Baleárských ostrovech.
26. 7. 2020|

Brity, kteří se vrátí ze Španělska, čeká povinná dvoutýdenní karanténa

Britská vláda oznámila, že všichni občané, kteří se do země vrátí ze Španělska, musí od neděle na 14 dní do karantény. Informovala o tom agentura Reuters. Španělsko se brání s tím, že je bezpečnou zemí, ve které jsou jen „lokální, izolovaná a kontrolovaná“ ohniska nákazy. Rozhodnutí Londýna ale respektujeme a jsme v kontaktu s tamními úřady, dodala mluvčí španělské diplomacie.
25. 7. 2020|

Slavný španělský archeolog falšoval minulost v zájmu Baskicka. Dostal za to dvouletý trest

Španělský soud potrestal archeologa, který falšoval nálezy kvůli tomu, aby podpořil dojem o delší tradici baskické kultury. Eliseo Gil se svými podvrhy mimo jiné snažil přesvědčit kolegy, že psaná baskičtina vznikla o několik století dříve, než se původně předpokládalo. Od soudu ve středu odešel s trestem dva roky a tři měsíce vězení, napsal list The Guardian.
12. 6. 2020|

Odpůrci globalizace, ekologičtí aktivisté i žluté vesty protestují proti summitu G7. Policie hlásí potyčky

V souvislosti se summitem vyspělých světových ekonomik G7 v jihofrancouzském městě Biarritz se konaly protesty. Odpůrci globalizace, ekologičtí aktivisté i několik desítek příznivců francouzského protivládního hnutí žlutých vest se sešli v městečku Hendaye u španělské hranice. Protesty byly po většinu dne poklidné. Při manifestaci ve městě Bayonne však došlo podle zpravodajů k prvním potyčkám mezi policií a pořádkovými silami, které nasadily slzný plyn i vodní dělo. Zranění hlášeni nejsou. Summit samotný začal v sobotu večer.
24. 8. 2019Aktualizováno24. 8. 2019, 20:20|

OBRAZEM: Hasiči dál bojují s obřím požárem v Portugalsku. Vítr neustále mění směr

Hasiči pořád nemají úplně pod kontrolou lesní požár, který sužuje střední Portugalsko. Tamní média hovoří o nejsložitějším požáru letošního léta. Boj s plameny komplikuje měnící se směr větru a růst teplot. Podle odhadu expertů požár zničil od soboty na 8500 hektarů porostu, uvedla agentura EFE.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 18:10|

Policie v Alpách dopadla lídra zaniklé baskické organizace ETA. Na útěku byl 17 let

Francouzská a španělská policie zatkla ve francouzských Alpách historického vůdce dnes už zaniklé baskické separatistické organizace ETA Josého Antonia Urrutikoetxeu, který je známý jako Josu Ternera. Na útěku byl od roku 2002. Před soudy se má zodpovídat mimo jiné z atentátu na kasárna španělské policie v Zaragoze v roce 1987, při němž zemřelo jedenáct lidí.
16. 5. 2019|