Pegasus sledoval i španělského premiéra a ministryni obrany. Vláda podala trestní oznámení

Španělská vláda oznámila, že telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly minulý rok ilegálně sledovány špionážním softwarem Pegasus. Kabinet rovněž uvedl, že podal trestní oznámení u madridského soudu. Zpráva přišla krátce poté, co vyšlo najevo, že stejný program monitoroval také mobily představitelů katalánských separatistů a baskických nacionalistů.

Podle vlády byl sledován mobil premiéra Sáncheze loni v květnu a mobil ministryně obrany loni v červnu. Nelegálně z nich přitom byla získána data. Kabinet podle deníku El País sdělil, že pokračuje analýza mobilních telefonů dalších ministrů.

Oznámení přichází asi dva týdny poté, co místní média informovala o tom, že softwarem Pegasus bylo sledováno šest desítek katalánských separatistů a několik baskických aktivistů. Mezi sledovanými byl i předseda regionální vlády Katalánska Pere Aragonés a jeho předchůdci v úřadu Quim Torra, Carles Puigdemont a Artur Mas. Sledování se mělo odehrávat mezi lety 2017 až 2020.

Kvůli této kauze katalánské separatistické strany minulý týden ve španělském parlamentu nepodpořily vládní balík opatření na zmírnění dopadů zvyšování cen energií, pohonných hmot a dalšího zboží. Opatření prošla těsně díky baskickým nacionalistům.

Na pondělní oznámení reagovali katalánští separatisté kriticky. Vláda podle nich měří dvojím metrem. Zatímco po zprávách o jejich sledování bylo „ticho a vytáčky“, když se to dotýká ministrů, „jde vše rychle“, prohlásil Aragonés.

„Jak můžeme nyní vládě věřit, když jsme po ní žádali odpovědi ke kauze CatalanGate, tvrdila, že nemůže nic sdělit,“ komentoval Oriol Junqueras, který strávil tři a půl roku ve vězení za vzpouru kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska.

Vyvození zodpovědnosti ze sledování separatistů žádal minulý týden i koaliční partner Sánchezových socialistů, radikálně levicová strana Podemos, která kritizovala ministryni obrany Roblesovou, pod jejíž resort spadá španělská tajná služba CNI.

Pegasus mají jen prověření klienti, tvrdí výrobce

Nejradikálnější ze separatistických stran, ultralevicová Kandidátka lidové jednoty, v Barceloně podala trestní oznámení na izraelskou firmu NSO Group, která Pegasus vyvinula, a to kvůli podezření z porušení soukromí třech katalánských politiků.

Izraelská agentura pro kontrolu vývozu obranných technologií, jež spadá pod ministerstvo obrany, i NSO Group zdůrazňují, že Pegasus má sloužit jen ke sledování teroristů či zločinců a že ho prodávají jen prověřeným státům.

V minulých letech ale média informovala, že program byl zneužíván ke sledování vysokých činitelů v mnoha zemích. Podle médií šlo například i o francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kancelář britského premiéra Borise Johnsona a bývalého belgického premiéra, nyní šéfa Evropské rady Charlese Michela.

Kvůli rozšíření aféry Pegasus do několika evropských zemí minulý měsíc také poslanci Evropského parlamentu ustavili vyšetřovací výbor, který se má okolnostmi sledování politiků a aktivistů zabývat. Učinili tak poté, co europoslanec Puigdemont oznámil, že katalánští separatisté zažalují španělské úřady za to, že je nechaly ilegálně za použití programu sledovat.