„Nikdo si nemůže být jistý, že není sledován.“ Europoslanci kritizovali použití programu Pegasus

Evropští poslanci v úterý kritizovali Maďarsko a Polsko za používání sledovacího programu Pegasus proti novinářům, opozičním politikům či občanským aktivistům. Během debaty poukázali na to, že díky těmto programům se úřady mohou dostat k velkému počtu osobních dat. Eurokomisař Didier Reynders uvedl, že Evropská komise nemá přímé kompetence v regulaci používání sledovacích technologií, členské státy ale musí chránit základní práva a svobodu tisku. Europoslanec za polskou vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) Joachim Stanislaw Brudziński kritiku své země odmítl.

„Národní bezpečnost nemůže být záminkou pro porušování práv,“ uvedl komisař Reynders. Členské státy si samy určují pravidla pro používání sledovacích technologií, musí však zaručit, že jsou dodržována lidská práva, svoboda tisku a unijní pravidla ochrany osobních dat.

Evropská komise podle Reynderse důkladně sleduje jednání polského Senátu, jehož komise prověřuje používání izraelského programu Pegasus ze strany místních úřadů, a také vyšetřování maďarské prokuratury. V případě porušení unijní legislativy je Komise připravena spustit řízení s danou zemí.

Evropští poslanci v debatě ostře kritizovali používání sledovacího programu, který měl být původně prostředkem pro potírání terorismu a organizovaného zločinu, proti novinářům, aktivistům či politikům.

Podle poslankyně z liberální frakce Sophie in 't Veldové je údajné použití sledovacích technologií proti novinářům a opozičním aktivistům v Polsku a Maďarsku známkou autokracie. „Nikdo si nemůže být jistý, že není sledován,“ uvedla poslankyně a podobná kritika zazněla i od zástupců dalších poslaneckých klubů.

Země čelí bezpečnostním výzvám, hájil použití programu polský europoslanec

Poslanec za polskou vládní stranu PiS Brudziński používání programu v Polsku bránil. Podle něj země čelí bezpečnostním výzvám, které ospravedlňují nasazení těchto technologií. Podle něj někteří z těch, kteří si stěžovali na používání sledovacího programu v Polsku, nejsou důvěryhodní.

V loňském roce maďarská prokuratura začala vyšetřovat podezření z nezákonného sledování a zneužití programu Pegasus v zemi. V Polsku horní komora parlamentu v lednu ustanovila mimořádnou vyšetřovací komisi, která má objasnit případy údajného nelegálního špehování. Rozhodla tak na základě poznatků kanadské skupiny expertů Citizen Lab, kteří poukázali na možné zneužití izraelského programu. Zneužití programu již dříve odmítl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Software Pegasus vyvinula izraelská firma NSO. Program dokáže zrcadlit celý mobilní telefon. Pokud se do zařízení dostane, je schopen prolomit šifrování zpráv i hovorů. Kromě toho dokáže prohledat celý mobil, podívat se na kontakty, plánování i uložené fotografie. Navíc může z mobilu kdykoliv vytvořit odposlechové a nahrávací zařízení. Dřív se Pegasus dostal do telefonu jen díky bezpečnostní chybě, kterou jeho uživatel udělal, například kliknutím na webový link v SMS zprávě. Nová verze se ale do telefonu dokáže nainstalovat i bez pochybení uživatele.