Brity, kteří se vrátí ze Španělska, čeká povinná dvoutýdenní karanténa

Britská vláda oznámila, že všichni občané, kteří se do země vrátí ze Španělska, musí od neděle na 14 dní do karantény. Informovala o tom agentura Reuters. Španělsko se brání s tím, že je bezpečnou zemí, ve které jsou jen „lokální, izolovaná a kontrolovaná“ ohniska nákazy. Rozhodnutí Londýna ale respektujeme a jsme v kontaktu s tamními úřady, dodala mluvčí španělské diplomacie.

Britský kabinet občany rovněž vyzval, aby se kvůli riziku šíření nemoci covid-19 vyhnuli všem cestám do pevninského Španělska, které nejsou nezbytné. Kanárské a Baleárské ostrovy tedy zmíněny nejsou, nicméně i po návratu z nich musí lidé na dva týdny do izolace. Nová pravidla vstupují v platnost o půlnoci.

„Ochrana veřejného zdraví je naší absolutní prioritou. Toto rozhodnutí jsme přijali, abychom zabránili možnému šíření viru v Británii,“ uvedla britská diplomacie ve svém prohlášení. „Vždycky jsme dávali jasně najevo, že v případě, že to bude potřeba, určitou zemi okamžitě odstraníme ze seznamu těch bezpečných,“ dodala.

Opatření podle médií zasáhne cestovní plány tisíců Britů

Jak poznamenal britský list Metro, nejnovější oznámení zasáhne cestovní plány tisíců Britů. Španělsko totiž patří mezi velmi oblíbenou dovolenkovou destinaci. Britové mají mimo jiné obavy, zda jim bude vyplacena nemocenská v případě, že budou muset po návratu z prázdnin skončit na 14 dní v izolaci.

Například Neil Hunter z městě Sittingbourne si zamluvil desetidenní dovolenou na Lanzarote, odletět měli v úterý. Zájezd mají objednaný od prosince. „Měli jsme jet celá rodina, moje žena Amanda a dcera Bethany, ale abych byl upřímný, po tomto oznámení nevím, co se bude dít. Pracuji jako strojvůdce a nemyslím si, že můj zaměstnavatel přistoupí na to, že budu po návratu z dovolené dva týdny v karanténě,“ citoval deník Metro Huntera.

V souvislosti se Španělskem existují obavy, že země je na počátku druhé vlny epidemie. Během posledních dvou dní tam vždy za 24 hodin přibylo přes 900 nově nakažených. Úřady v některých oblastech již zpřísňují koronavirová opatření, například Katalánsko se snaží omezit veškerý noční život a zabránit tak lidem, aby se ve velkém scházeli.

České ministerstvo zahraničí nově upozornilo na zvýšené riziko nákazy v Katalánsku, Aragonii, Baskicku a oblasti Madridu.