V Polsku začíná kampaň před podzimními volbami. Čeká se jasné vítězství Práva a spravedlnosti

Horizont ČT24: V Polsku začíná předvolební kampaň (zdroj: ČT24)

V Polsku se rozjíždí kampaň před parlamentními volbami, které zemi čekají na přelomu října a listopadu. Průzkumům vévodí vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS). Široká opoziční koalice se po porážce v evropských volbách rozpadla a strany se snaží o nová spojenectví. Ani dohromady by se jim ale podle šetření nepodařilo PiS porazit.

Předseda PiS a řadový poslanec Jarosław Kaczyński je nejmocnějším mužem dnešního Polska. Čerstvý sedmdesátník na vrcholu politické kariéry nyní zahajuje další předvolební kampaň. O tom, že na jejím konci Kaczyński zvítězí, pochybuje málokdo. „Dobrá změna musí pokračovat. Musí trvat dobrá doba pro Polsko a dobrá doba pro Poláky,“ říká předseda PiS. 

V průzkumech si Právo a spravedlnost drží čtyřicetiprocentní podporu. Vláda plní nákladné sliby: zaměstnané do 26 let osvobodila od daně z příjmu, zavedla plošné dávky na děti, vyplatila jednorázový třináctý důchod.

Vládnoucí strana také vylučuje, aby se měnily zákony týkající se práv sexuálních menšin. Registrovaná partnerství nebo adopce dětí homosexuálními páry odmítá jako hrozbu pro křesťanskou podstatu Polska. Právě tento přístup jí spolu se štědrou sociální politikou přináší konzervativní voliče.

Sjednocení opozice se nedaří

V evropských volbách volila velká města a bohatší severozápad opozici, chudší regiony vládní Právo a spravedlnost. Nejsilnější opoziční strana Občanská platforma, jejíž podpora dosahuje v aktuálních průzkumech pětadvaceti procent, tvrdí, že se poučila a plánuje během kampaně procestovat celou zemi, aby mluvila s lidmi.

„Domnívám se, že pouze dobrá spolupráce opozičních stran, sjednocená opozice, má šanci vyhrát nad Právem a spravedlností,“ míní předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

Právě spolupráce se ale opozici po porážce v eurovolbách nedaří. Historický projekt napříč politickým spektrem se rozpadl a ve hře je víc opozičních koalic, minimálně jedna levicová a jedna středopravicová.

„Podle toho, jak to teď vypadá, v tomto konkrétním momentě v červenci, nevidím šanci na to, aby se opozici na podzim podařilo vystřídat Právo a spravedlnost u vlády. Pro opozici může být z hlediska podzimních voleb úspěch znemožnit PiS získat ústavní většinu,“ hodnotí stav opozice politolog a rektor Vistula University Wawrzyniec Konarski.

V porážku Práva a spravedlnosti podle všeho nedoufá už ani neoficiální lídr polské opozice Donald Tusk. Končící šéf Evropské rady sice vyzývá ke spojení sil alespoň k získání Senátu, sám ale tento boj vést odmítl.