Rodiny v Polsku dostávají nový příspěvek bez rozdílu. Opozice to kritizuje

Události ČT: Rodiny v Polsku dostávají nový příspěvek, opozice to kritizuje (zdroj: ČT24)

Polská vláda dál zavádí slibované sociální balíčky. Od července má každá tamní rodina nárok na měsíční dávku v přepočtu 3000 korun na každé dítě, bez ohledu na příjem rodičů. Kabinet navíc plánuje osvobodit od daně z příjmů všechny pracující do 26 let, pokud jejich příjem v korunách nepřesahuje půl milionu. Opozice varuje před bezuzdným utrácením, ekonomové před rostoucím zadlužením.

Podporu rodin vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) označuje za vlajkovou loď svého programu. Dosud stejnou dávku – v přepočtu tři tisíce korun měsíčně – rodiny dostávaly jen na druhého a každého dalšího potomka. Vláda benefit rozšiřuje po třech letech. Od července peníze můžou putovat ke zhruba čtyřem milionům polských dětí do 18 let.

„Tyto prostředky jsou jistým způsobem pojistkou, pojistkou na celý život do dosažení dospělého věku,“ zdůvodnil to polský premiér Mateusz Morawiecki.

Lidé, kteří dosud neměli problém vyjít se svými příjmy, často chtějí peníze ukládat stranou dětem. „Je to na budoucnost. Nevíme, co nás v budoucím životě čeká. Ale je to takový způsob, jak děti podpořit,“ uvedla matka dvou dětí Urszula Stokowiecová, žijící v domku na předměstí Varšavy. V její rodině o peníze není nouze. Přesto se jim 500 zlotých měsíčně navíc bude hodit.

V srpnu plánuje vláda splnit další slib – osvobodit od daně z příjmu všechny mladé do 26 let, kteří si za rok vydělají do půl milionu korun. „Chceme, aby ve vašich peněženkách zůstalo co nejvíc peněz,“ řekl polský premiér.

Opozice je v kritice sociálních výhod opatrná. I proto, že Polsko čekají na podzim volby do Sejmu a Senátu. Na vládu tak útočí spíš kvůli tomu, že opatření jsou plošná. Bez ohledu na příjem rodičů nebo finanční situaci mladých.

„Na přerozdělování není pro mě jako pro levicového politika nic špatného. Ale víme, že jsou témata, která PiS kompletně opomíjí,“ uvedla opoziční politička Barbara Nowacka pro RadioZET.

„Opozice i koalice se předhánějí v tom, kolik dají občanům. A to začíná být nebezpečné. Další kumulování podobných dávek může vyústit v to, že se objeví otázka, kde na to vezmeme peníze,“ upozornil ekonom z Vysoké školy obchodní ve Varšavě Artur Bartoszewicz.

Sérii sociálních benefitů strana Právo a spravedlnost oznámila v kampani před eurovolbami. Patřil do ní i jednorázový třináctý důchod. V přepočtu 5300 korun stát v květnu vyplatil deseti milionům lidí.