Polsko: Kaczyńského Právo a spravedlnost porazilo sjednocenou opozici

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského vyhrála nedělní volby do Evropského parlamentu. PiS získala 45,38 procenta hlasů a podle agentury PAP by jí mělo připadnout 27 mandátů. Pro Evropskou koalici, která sjednotila pětici opozičních stran, se vyslovilo 38,47 procenta zúčastněných voličů, což vychází na 22 křesel.

Třetí příčku obsadila nová liberální strana Wiosna (Jaro) Roberta Biedroně, prvního polského politika otevřeně se hlásícího k homosexuální orientaci, kterou podpořilo 6,06 procenta voličů. Pro stranu by to mělo znamenat tři křesla.

Polsku doposud připadá v 751členném Evropském parlamentu 51 křesel, ale po odchodu Británie z Evropské unie jich má mít 52. PAP ve své zprávě neupřesňuje, z které formace je europoslanec, jenž bude muset pro potvrzení svého mandátu počkat na brexit.

Výsledky podle televize TVN 24 ukázaly rozdělení země: západ hlasoval pro opozici, východ – s výjimkou Varšavy – ovládla vládní strana. K volbám přišlo rekordních 45,68 procenta voličů. Až dosud se v každých volbách do EP pohybovala polská účast do 25 procent.

Kaczyński cílí na parlamentní volby

V porovnání s minulými evropskými volbami si PiS polepšila, neboť v roce 2014 skončila s necelými 32 procenty druhá za tehdy vládní liberální Občanskou platformou (PO). Kaczyński aktuální výsledek označil za úspěch, zároveň však za důvod k „tvrdé práci před parlamentními volbami“, které zemi čekají na podzim.

Silné zastoupení PiS v europarlamentu posílí rostoucí sbor populistů v Evropě, kteří sdílejí široký cíl vrátit moc členským státům EU a přísně omezit imigraci, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že strana pojala evropské volby jako boj proti západním liberálním hodnotám, které podle ní ohrožují tradiční způsob života v silně katolickém Polsku.

Volby v Polsku
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Opozice je s výsledkem spokojena

Evropská koalice tvořená liberální Občanskou platformou, Svazem demokratické levice, lidovci, zelenými a formací Moderní ve většině průzkumů neztrácela na vládnoucí stranu mnoho a některá šetření jí dokonce přisuzovala vítězství. Podle šéfa PO Grzegorze Schetyny je už jen samotné utvoření takto různorodé koalice úspěchem a výsledek je pro opozici nadějí před podzimními volbami.