Většina z nejznečištěnějších měst v EU leží v Polsku. Vláda se uhlí ale vzdávat nechce

Události: Polsko, které hostí summit OSN, má samo velké problémy s ovzduším (zdroj: ČT24)

Polsko, které hostí klimatický summit OSN, má samo velké problémy se znečištěným ovzduším. Podle nové zprávy Světové zdravotnické organizace si pohoršilo, 36 z 50 měst s nejšpinavějším vzduchem v EU je právě polských. Zemi kvůli tomu hrozí sankce unijního soudu.

Se smogem léta bojuje třeba radnice Krakova. „Od září roku 2019 vstoupí v Krakově v platnost zákaz topení uhlím a dřevem,“ uvedl mluvčí krakovské radnice Dariusz Nowak. 

Podle Světové zdravotnické organizace má město osmý nejhorší vzduch v Evropské unii. Denně tam vjede čtvrt milionu aut. „Řidiči, kteří nechají auto na záchytném parkovišti, mají v rámci boje za čistší ovzduší MHD zdarma, stejně jako všichni Krakované, když se smog zhorší,“ říká redaktorka ČT Dana Zlatohlávková.

Do města ale vítr žene znečištěný vzduch z okolí. Národní kontrolní úřad v září ostře zkritizoval vládu za liknavý přístup. Ta ten samý den ohlásila start obřího projektu – v přepočtu 600 miliard korun na zateplení domů a výměnu starých kotlů.

„To je program na 10 let, víme, že kvalitu ovzduší nezměníme jen přijetím zákona,“ uvedla ministryně pro podnikání a technologie Jadwiga Emilewiczová.

Polská energetika je na uhlí závislá, ve vzduchu visí stavba jaderné elektrárny

„Polská vláda bude ale dál svou energetiku opírat o uhlí,“ říká Zlatohlávková. „Uhlí v Polsku je a bude,“ uvedl polský prezident Andrzej Duda letos na začátku prosince, aby uklidnil horníky.

Polsko z uhlí vyrobí 80 procent elektřiny, podíl chce ale snižovat. Zvažuje stavbu jaderné elektrárny. Ministerstvo životního prostředí mluví o roce 2030, konkrétní rozhodnutí ještě nepadlo.