Zelenskyj zřejmě jasně porazí Porošenka, rozdíl mezi nimi podle průzkumu narůstá

Bavič Volodymyr Zelenskyj zřejmě vyhraje nedělní ukrajinské prezidentské volby s velkým náskokem. S odkazem na nejnovější průzkum Kyjevského mezinárodního institutu sociologie to uvádějí ukrajinská média. Podle šetření vede Zelenskyj před stávajícím šéfem státu Petrem Porošenkem o 47 procentních bodů, což je oproti poslednímu průzkumu nárůst. Mluvčí Porošenkova volebního štábu v reakci uvedl, že z výsledků sondáže radost nemá, ale podle údajů, které má k dispozici on, se náskok Zelenského snižuje.

Ve druhém kole voleb hodlá podle uvedeného průzkumu pro Zelenského hlasovat 72,2 procenta z dotázaných Ukrajinců, kteří si již vybrali a jsou odhodláni jít v neděli k urnám. Porošenko se podle sociologů těší podpoře čtvrtiny voličů.

Z celkového počtu dotázaných by pro Zelenského hlasovalo 48,4 procenta a pro stávajícího prezidenta 17 procent. Ještě více, 18 procent, tvrdilo, že se ještě nerozhodli. Zbývající rovnou řekli, že k volbám nepůjdou, znehodnotí hlasovací lístek anebo se odmítli vyjádřit.

Mluvčí Porošenkova volebního štábu Oleh Medveděv v rozhovoru poskytnutém BBC News Ukrajina uvedl, že výsledek uvedeného průzkumu mu radost nedělá.

„Vnitřní průzkumy, které máme my, říkají, že se mezera zužuje, že Zelenskyj klesá a my stoupáme. Abych však neoslabil odhodlání našich stoupenců, musím říci, že mezera je stále velká a že k jejímu překonání musíme vynaložit velké úsilí,“ řekl Medveděv.

Rozdíl mezi kandidáty podle průzkumu narůstá

První průzkum, podniknutý agenturou Rejting po prvém kole prezidentských voleb, odhadoval poměr sil mezi finalisty na 71,4 ku 28,6 procenta ve prospěch Zelenského, přičemž zahrnoval rozhodnuté voliče, kteří k volbám hodlají jít. Rozdíl mezi oběma kandidáty se tak od té doby podle aktuálního průzkumu zvětšil. 

První kolo v poslední březnový den vyhrál Zelenskyj s třiceti procenty hlasů, zatímco Porošenko získal přibližně šestnáct procent.