První královská návštěva za šedesát let. Princ Charles zavítal na Kubu, lidská práva řešit nebude

Britský princ Charles s manželkou Camillou zavítali na komunistickou Kubu. Jde o první oficiální návštěvu členů britské královské rodiny na ostrově za posledních šedesát let. Někteří američtí politici to kritizují. Charles se na Kubě nesetká s disidenty ani s lidskoprávními aktivisty.

Americký senátor Rick Scott v únoru vyzval v dopise prince Charlese, aby na Kubu nejezdil. Místo toho by se měl přijet podívat na Floridu, kde žije početná komunita kubánských emigrantů, míní politik. „Zvu Vás na Floridu, abyste se dozvěděl z první ruky o krutostech, útlaku a bídě, kterou kubánský režim způsobil svým lidem,“ napsal Scott v dopise.

USA také kritizují kubánskou vládu za pronásledování opozice a za její podporu režimu venezuelského autoritáře Nicoláse Madura.

Londýn mluví o potřebě zdůraznit kvalitní vztahy

Podle britských diplomatických zdrojů má Charlesova návštěva vyjádřit hlavně dobrou úroveň vztahů mezi Británií a Kubou. Již v roce 2016 navštívil komunistický stát tehdejší britský ministr zahraničí Philip Anthony Hammond.

V té době se normalizovaly poměry mezi Havanou a Washingtonem poté, co za prezidenta Baracka Obamy USA a Kuba v roce 2015 po více než půlstoletí obnovily diplomatické styky. S nástupem republikána Donalda Trumpa ale vztahy opět ochladly.

Po nedělním příletu do Havany zamířili princ Charles s Camillou k památníku kubánského spisovatele a národního hrdiny Josého Martího, považovaného za symbol boje Kubánců za nezávislost koncem 19. století. Památník, u něhož princ Charles s manželkou položili věnec, leží blízko sídla kubánské vlády, na kterém je portrét dalšího revolučního hrdiny Ernesta Che Guevary.

V pondělí se má princ Charles setkat s kubánskou hlavou státu Miguelem Díazem-Canelem, oba se potkali už loni v listopadu v Londýně. Díaz-Canel vystřídal loni v dubnu v úřadu Raúla Castra, jehož bratr Fidel vládl Kubě více než čtyřicet let.

Princ Charles s Camillou na návštěvě Kuby
Zdroj: Phil Noble/Reuters

V úterý by měl princ Charles u města Mariel nedaleko Havany oficiálně zahájit výstavbu solárního parku, na jehož financování se Británie podílí. Týž den je pro korunního prince a manželku připraven kulturní program v havanském divadle.

Ve středu navštíví britský princ v Havaně středisko pro molekulární imunologii, kde chce Británie rovněž rozšířit spolupráci.