Íránský prezident nepřijal rezignaci ministra zahraničí Zarífa

Íránský prezident Hasan Rouhání nepřijal rezignaci ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa. Napsal to list Iran Herald, který se odvolal na mluvčího ministerstva zahraničí Bahráma Kásemího. Informaci potvrdila také agentura IRNA. Zaríf oznámil v pondělí na Instagramu, že nabídl svou rezignaci, avšak neuvedl důvody. Spekulovalo se, že to mohlo souviset s pondělní návštěvou syrského prezidenta Bašára Asada v Teheránu. Zaríf k tomuto jednání nebyl pozván. Zaríf ve funkci zřejmě pokračuje, protože během dne vítal arménského premiéra a podepsal dvě dohody s Arménií.

Rouhání v úterý oznámil, že za ministrem stojí. Podporu šéfovi diplomacie vyjádřila také většina členů parlamentu. Velitel vlivných revolučních gard Kásem Solejmání ve středu sdělil, že Zaríf je nejvyšším představitelem odpovídajícím za diplomacii a má podporu duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. „Pan Zaríf řídí zahraniční politiku islámské republiky a vždy měl podporu nejvyšších představitelů,“ uvedl Solejmání.

IRNA zveřejnila Rouháního písemné zdůvodnění odmítavého postoje k rezignaci: „Duchovní vůdce vás označil za důvěryhodného, odvážného a věřícího člověka stojícího v čele odporu proti tlaku USA. Proto se domnívám, že přijetí vaší rezignace by odporovalo národnímu zájmu a odmítám ji.“

Zaríf se znovu vyjádřil na Instagramu a poděkoval za vyjádřenou podporu. „Jako skromný služebník jsem měl zájem jedině o pozvednutí zahraniční politiky a statusu ministerstva zahraničí,“ napsal. Íránská agentura ISNA informovala, že ministr ve středu přivítal arménského premiéra a televize přinesla živé záběry z podpisu dvou dohod o spolupráci obou zemí.

Reformátorský server kvůli kritice Asadovy návštěvy skončil

Solejmání se vyjádřil i k Zarífově nepřítomnosti při jednání s Asadem, jehož se Solejmání zúčastnil. „Vyloučit pana Zarífa z tohoto jednání nebylo úmyslné,“ prohlásil.

Asada přijal Chameneí a také Rouhání. Pro Asada to byla první zahraniční návštěva od začátku syrské války v roce 2011, pokud se nepočítají jeho cesty do spojenecké Moskvy.

Írán pomáhá Asadovi vojensky stejně jako Rusko. Prezidentova cesta ale nebyla v Íránu všeobecně schvalována. Server Kánún má kvůli ní problémy, protože o návštěvě informoval pod titulkem Nevítaný host. Úřady už v úterý tento server, který je označovaný za reformátorský, zakázaly.

Reuters: Jde o třenice kvůli jaderné dohodě

Agentura Reuters dění kolem Zarífa interpretuje jako důkaz třenic mezi íránskými umírněnými kruhy a konzervativci. Důvodem napětí je odlišný názor na mezinárodní dohodu z roku 2015, kterou Zaríf pomohl vyjednat. Írán se v ní zavázal ke zpomalení svého jaderného programu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí.

USA ale loni od dohody odstoupily a své sankce proti Íránu obnovily. Rouhání, řazený k umírněným politikům, musí vysvětlovat, proč se Írán má dohodou řídit, když mu již nepřináší zřejmé výhody a jeho hospodářství se hroutí.

O potížích členů íránské vlády svědčí i středeční zpráva o rezignaci dalšího z členů kabinetu, ministra ropného průmyslu Bídžana Zangáneho. Objevila se v íránských sdělovacích prostředcích, ale ministr ji rychle popřel.