Evropská komise nehodlá v irské pojistce ustupovat. Merkelová ale věří, že cesta ke kompromisu existuje

Evropská unie neuvažuje o tom, že by nabídla Velké Británii právně závazné ujištění týkající se takzvané irské pojistky, které by mohlo zajistit podporu brexitové dohodě v britské Dolní sněmovně. Po setkání s britskými poslanci to uvedl generální tajemník Evropské komise Martin Selmayr. Německá kancléřka Angela Merkelová je přesvědčena, že pat kolem irské hranice se ještě stále dá vyřešit. Bude ale třeba nalézt kreativní řešení.

„Na straně EU o tom nikdo neuvažuje,“ napsal na Twitteru Selmayr v reakci na tweet novináře BBC Adama Fleminga, který s odvoláním na britské poslance, s nimiž se generální tajemník Evropské komise setkal, napsal, že EU právně závazná ujištění zvažuje. „Na otázku, zda by jakékoli ujištění pomohlo prosadit dohodu o odchodu (Británie z EU) v Dolní sněmovně, byly odpovědi… nepřesvědčivé,“ popsal generální tajemník Evropské komise své jednání s britskými zákonodárci.

Podle Selmayra setkání ukázalo, že EU učinila dobré rozhodnutí, když se na variantu brexitu bez dohody začala připravovat již na podzim 2017.

Britská konzervativní poslankyně Andrea Jenkynsová, která je zastánkyní tvrdého brexitu, na Twitteru po schůzce napsala, že se Selmayra ptala, zda někdy britská premiérka žádala o odstranění irské pojistky z brexitové dohody. „Konstatoval, že si není vědom toho, že by o to žádala, a že určitě nežádala jeho. Konstatoval také, že britská vláda nepožádala o znovuotevření jednání,“ napsala poslankyně.

Merkelová: Možnosti existují, dohoda se ale měnit nebude

Kancléřka Merkelová vyjádřila přesvědčení, že existují „určitě možnosti“, jak zachovat jednotnost vnitřního trhu a zároveň splnit „přání nemít pokud možno žádné kontroly na irské hranici mezi Severním Irskem a Irskem“.

Předsedkyně německé vlády ale zároveň vyloučila, že by se mohla opět otevřít již vyjednaná brexitová dohoda. „To není na pořadu dne,“ uvedla. Pokud budou mít obě strany „dobrou vůli“, je podle Merkelové stále možné dojít ke kompromisu v otázce irské hranice. Bude ale třeba být „kreativní“. Merkelová přitom znovu zopakovala, že hlavní nyní je, aby Británie řekla, co vlastně chce.

Mayová pracuje na návrhu, který odveze do Bruselu

Británie by měla Evropskou unii opustit 29. března. Poslanci Dolní sněmovny nicméně před časem odmítli podpořit dohodu, kterou vyjednala s EU premiérka Theresa Mayová. Hlavním sporným bodem dokumentu je takzvaná irská pojistka, která má zabránit vzniku přísného režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstává součástí EU.

Theresa Mayová
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Řada britských poslanců se obává, že pojistka ve své nynější podobě představuje riziko připoutání Británie k unijním strukturám i po brexitu. Brusel a rovněž Dublin dlouhodobě upozorňují, že současná podoba pojistky je už výsledkem kompromisu, a odmítají další ústupky. Premiérka Mayová chce přesto s Unií jednat o nahrazení pojistky „alternativními ujednáními“.

Podle agentury AP od minulé středy Mayová se svými evropskými partnery nemluvila. „Co nyní děláme, je to, že pracujeme doma na návrhu, který vezmeme do Bruselu,“ uvedl v pondělí premiérčin mluvčí.

Podle mluvčí Evropské komise zatím nebyl stanoven termín setkání Mayové s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Britská média spekulují, že by se mohlo konat koncem tohoto týdne.