Změna kontroverzní pojistky? Izolaci Irska nedovolíme, vzkázal Britům šéf německé diplomacie

Unie odmítá měnit dohodu o brexitu, jak chce britský parlament (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová zvažuje několik alternativních řešení problému s irskou hranicí. Během interpelací v britském parlamentu uvedla, že jednou z možností je omezení působnosti stávající pojistky, což ovšem dříve odmítl Brusel. Německý ministr zahraničí Heiko Maas zdůraznil, že v otázce uspořádání hranic mezi Irskem a Severním Irskem po brexitu stojí Německo a celá Evropská unie na straně Irska.

Podle britských poslanců by irskou pojistku měla nahradit nějaká alternativa. Mnozí z nich se obávají, že Británie tímto způsobem zůstane i po brexitu připoutána k unijním strukturám.

Mayová uvedla, že její vláda se zabývá několika návrhy včetně „jednostranného mechanismu pro vypovězení nebo časového limitu“. Dolní komora britského parlamentu podle ní v úterý ukázala „jasnou cestu“, která vede k prosazení „rozvodové“ dohody s Unií.

Irsko odmítá „zbožné přání místo funkčního řešení“

Podle šéfa irské diplomacie Simona Coveneyho se ale jiná řešení hledala dva roky, vyjednavači přitom žádné funkční nenašli. „Už jsme si tím vším prošli. Zkoušeli jsme je a zjistili jsme, že neobstojí. A nyní přichází britská premiérka a zasazuje se o stejné věci, které jsme již zkoušeli,“ dodal.

„To, co po nás chtějí, je přistoupit na kompromis v řešení, které funguje, a nahradit jej zbožným přáním. To je to, co po irské vládě žádají, a my na to nepřistoupíme,“ dodal Coveney.

„Dohoda představuje pečlivě dojednaný kompromis, který nachází rovnováhu mezi britskými postoji ohledně cel a jednotného trhu a mezi odvrácením pevné hranice a ochranou integrity unijního bezcelního prostoru a jednotného trhu,“ uvedl v úterý mluvčí irské vlády.

EU se obává toho, že bez pojistky by mezi Irskem a Severním Irskem mohla znovu vzniknout pevná hranice s kontrolami, což by mohlo vést k obnovení nepokojů v regionu. „Nepřipustíme, aby Irsko v této otázce bylo izolované,“ řekl šéf německé diplomacie.

Britská vláda podle něj teď především musí rychle říci, co vlastně v otázce pojistky chce změnit, protože času už mnoho nezbývá. Británie má EU opustit 29. března.

Za Irsko se postavila také Francie. „Evropská rada už v prosinci dala jasně najevo, že současná rozvodová dohoda je tou nejlepší možnou dohodou a nebude se o ní znovu jednat,“ konstatoval francouzský prezident Emmanuel Macron.

Odchod bez dohody by nebyl drama, míní Lajčák

Mayová bude ve středu o řešení takzvané irské pojistky mluvit s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Ani on ale znovuotevření brexitové dohody neplánuje. Na zasedání Evropského parlamentu mají vystoupit šéf unijního vyjednávacího týmu pro brexit Michel Barnier i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Brusel se mezitím chystá na britský odchod bez dohody. „Vzhledem k tomu, že v britském parlamentu není většina ke schválení dohody, tak každým dnem je možnost odchodu Británie bez dohody reálnější. Nebude to drama, nebude panika, netřeba bít na poplach. Zároveň bychom si lhali, že naši občané nepocítí nepohodlí,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

EU představila opatření pro tvrdý brexit

Podle prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse je nová sada jednostranných opatření konečným souborem kroků, které EK pro případ brexitu bez dohody připravila.

„Dnešní návrhy zajistí, že v případě scénáře bez dohody budou moci mladí lidé z EU a Británie, kteří se účastní programu Erasmus+, dokončit své pobyty bez přerušení,“ vysvětlil Timmermans. Podle údajů komise by k 30. březnu mělo být v Británii v rámci programu asi 30 tisíc lidí, naopak přibližně sedm tisíc britských občanů je jeho součástí v některé z 27 ostatních zemí Unie.

Dalším návrhem chce komise zajistit, aby byly také v případě scénáře bez dohody zachovány nároky těch osob, které před brexitem využily svého práva na volný pohyb a vznikly jim určité nároky na základě doby pojištění či zaměstnání, včetně samostatně výdělečně činnosti nebo pobytu v Británii před jejím vystoupením. Jde například o započítávání práce v Británii do nároku na důchod v jiných zemích Unie a podobně.

Navrhované nařízení zajišťuje, aby členské státy i nadále uplatňovaly hlavní zásady koordinace sociálního zabezpečení EU, zejména zásady rovnosti zacházení, shodného nakládání s dávkami a sčítání dob pojištění.