Teherán zakázal venčení psů na veřejnosti. Mít domácí mazlíčky je prozápadní, míní íránské úřady

Íránská metropole přitvrzuje vůči domácím mazlíčkům. Majitelé psů už nesmí venčit svá zvířata na veřejných místech včetně parků. Šéf teheránské policie uvedl, že psi vyvolávají u lidí „znepokojení a strach“. Psi nově nesmí ani do auta.

Írán se dlouhodobě snaží lidi odradit od chovu psů jako domácích mazlíčků. „Je zakázáno vozit psy v autech, a pokud se tak stane, policie rázně odpoví,“ řekl šéf teheránské policie státní agentuře Klub mladých novinářů.

Symbol Západu

Vlastnictví psů pro potěšení a venčení na veřejnosti je v Íránu problém už od islámské revoluce v roce 1979. Některým lidem byli psi dokonce zabaveni. Tato zvířata jsou íránskými úřady považována za „nečistá“. Vlastnictví psích miláčků je navíc považováno za symbol prozápadní politiky z dob monarchie vedené šáhem Pahlavím.

Ministerstvo kultury už v roce 2010 zakázalo médiím zveřejňovat jakékoli reklamy na domácí mazlíčky a zboží s nimi spojené. Před pěti lety se v parlamentu debatovalo o návrhu konzervativního křídla udělovat pokuty nebo dokonce bičovat lidi, kteří psy venčí.