Ozbrojenci z hnutí Šabáb útočili v Nairobi kvůli americkému uznání Jeruzaléma

Zásah bezpečnostních složek proti útoku teroristů v Nairobi ve středu skončil. Podle agentury AP, která se odkazuje na policii, si útok vyžádal 21 mrtvých. Ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb zaútočili na luxusní hotelový areál v keňské metropoli v úterý odpoledne. Jejich motivem prý byla odplata za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele.

Stanice BBC s odkazem na zdroj z Červeného kříže hovoří o 24 obětech a padesátce pohřešovaných. Šabáb tvrdí, že obětí je víc než čtyřicet. Je mezi nimi jeden občan USA a jeden občan Velké Británie.

Americká společnost I-DEV už potvrdila, že o život přišel jeden ze zakladatelů firmy Jason Spindler, ostatních devět zaměstnanců se podařilo evakuovat. Londýnská společnost Adam Smith International sdělila, že na terase restaurace zahynuli při palbě dva její zaměstnanci.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta později v projevu řekl, že operace skončila ve středu v 09:30 místního času (07:30 našeho času) a všichni teroristé byli zabiti. Evakuováno bylo 700 lidí. 

Zdůraznil, že Keňa je právní stát a že bude stíhat všechny, kdo se podíleli na plánování útoku. Podle něj jsou v chodu stále další bezpečnostní akce. „Všem návštěvníkům i Keňanům (sděluji): V Keni jste v bezpečí,“ prohlásil Kenyatta.

Prezident hovořil k národu ráno v době, kdy některé keňské zdroje stále hlásily střelbu z komplexu, v němž se kromě napadeného hotelu DusitD2 nacházejí také úřady, banka, restaurace a bary. Celý komplex tvoří šest budov.

Útočilo pět ozbrojenců

Policejní velitel oznámil, že útočníků bylo pět a že všichni jsou po smrti. Dodal, že komplex se stále prohledává a že na místě jsou pyrotechnici připravení zneškodnit nevybuchlé nálože. Na místě se ozvala nová exploze ještě ve středu odpoledne. Policisté prohledávají domy, ve kterých žili útočníci, a v jednom z nich zatkli muže a dvě ženy.

Agentura AP informovala, že vedení hotelu Dusit, které sídlí v Bangkoku, oznámilo, že je útokem zděšeno a že je v neustálém kontaktu s keňskými úřady. Hotel je nyní zavřený a hosté, kteří měli rezervaci, byli přestěhováni do jiných zařízení v Nairobi.

Koordinovaný útok na komplex DusitD2 začal v úterý výbuchem nálože v autě na parkovišti před jednou z jeho budov. Následně se sebevražedný atentátník odpálil ve vstupní hale hotelu a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech. Osm hodin po první explozi vnikla do hotelu speciální policejní jednotka, která je měla zneškodnit.