TÉMA

Šabáb

Somálské síly zneškodnily ozbrojence, kteří obsadili hotel v Mogadišu

Somálské ozbrojené složky po třiceti hodinách zneškodnily všechny útočníky z islámských milicí Šabáb, kteří v pátek obsadili hotel Hayat v Mogadišu. Podle nejnovějších údajů somálského ministerstva zdravotnictví v důsledku útoku zemřelo nejméně 21 civilistů a 117 lidí utrpělo zranění.
21. 8. 2022|

Útok na hotel v somálském Mogadišu má nejméně dvacet obětí

Nejméně dvacet lidí zahynulo při útoku na hotel Hayat v somálském Mogadišu, do něhož v pátek pronikli ozbrojenci. S odvoláním na policii a svědky to uvedla agentura AP. Na čtyřicet lidí utrpělo zranění. K útoku se přihlásily somálské islamistické milice Šabáb. Střelba byla slyšet od hotelu i v sobotu večer a zásahy bezpečnostních složek proti posledním ozbrojencům, kteří se ukrývají v budově, pokračovaly.
20. 8. 2022|

Německo zakázalo organizaci Ansaar International. Podle vlády financuje mezinárodní terorismus

Německo zakázalo činnost islámské organizace Ansaar International. Tamní vláda ji totiž viní z toho, že pod záminkou humanitární pomoci financuje ve světě terorismus. O zákazu, který začal platit ve středu ráno, informovalo německé ministerstvo vnitra.
5. 5. 2021|

Při útoku v ranní špičce v Mogadišu zemřely desítky lidí. Exploze zasáhla autobus se studenty

Nejméně 90 lidí zemřelo a desítky dalších utrpěly zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního bezpečnostního stanoviště v somálské metropoli Mogadišo. Mezi mrtvými jsou dva Turci, řada vysokoškolských studentů a několik policistů. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty však ve městě často provádí islamistické milice Šabáb, jež dlouhodobě usilují o svržení somálské vlády.
28. 12. 2019Aktualizováno28. 12. 2019, 20:43|

Skupina Šabáb v Somálsku znovu zaútočila. Při atentátu v Mogadišu zemřely tři desítky lidí

Po téměř 24 hodinách skončily v somálské metropoli Mogadišu boje s útočníky z teroristického hnutí Šabáb, kterým předcházela detonace dvou náloží v automobilech. S odvoláním na místního policejního velitele to napsala agentura AP. Všichni ozbrojenci jsou údajně po smrti. Bombový útok a následné přestřelky si podle zdrojů agentury Reuters vyžádaly 29 životů, dalších 80 osob bylo zraněno. Agentura AP pak uvádí, že americký nálet v centrálním Somálsku ve čtvrtek zabil 26 bojovníků skupiny Šabáb.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 18:22|

Ozbrojenci z hnutí Šabáb útočili v Nairobi kvůli americkému uznání Jeruzaléma

Zásah bezpečnostních složek proti útoku teroristů v Nairobi ve středu skončil. Podle agentury AP, která se odkazuje na policii, si útok vyžádal 21 mrtvých. Ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb zaútočili na luxusní hotelový areál v keňské metropoli v úterý odpoledne. Jejich motivem prý byla odplata za americké uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 18:00|

Na luxusní hotel v Nairobi zaútočili ozbrojenci z hnutí Šabáb, nejméně 14 mrtvých

Při útoku ozbrojenců z islamistického hnutí Šabáb na luxusní hotelový komplex v keňské metropoli Nairobi zemřelo nejméně 14 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pracovníka místní márnice. Úřady však tyto údaje zatím nepotvrdily. Z hotelu se přes den ozvala exploze auta naloženého výbušninami a následně i střelba. Podle večerního vyjádření ministra vnitra mají policisté situaci pod kontrolou, avšak agentury píší o další střelbě.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 23:38|