Brazílie spojí resorty zemědělství a ochrany přírody. Plán ohrozí Amazonský prales, varují kritici

Horizont ČT24: Bolsonaro před nástupem do funkce sklízí za své plány kritiku opozice (zdroj: ČT24)

Nově zvolený brazilský prezident Jair Bolsonaro spojí ministerstva zemědělství a životního prostředí. Oznámil to jeho poradce. Podle kritiků tento krok ohrozí Amazonský deštný prales. Viceprezident Hamilton Mourao ale tvrdí, že vláda se bude k přírodě chovat zodpovědně.

Brazilskému vůdci se nelíbí klimatická dohoda

Třiašedesátiletý Bolsonaro už dříve prohlásil, že Brazílie by měla odstoupit od globální klimatické dohody, která byla ujednána v Paříži v roce 2015. Podle brazilské hlavy státu totiž narušuje svrchovanost země nad Amazonií. Stejný krok už dříve učinil americký prezident Donald Trump, jenž za to sklidil kritiku z celého světa.

Bývalá ministryně životního prostředí Marina Silvaová označila nynější rozhodnutí o vytvoření brazilského „superministerstva“ za tragickou zprávu. „Brazílii to vážně poškodí. Spotřebitelům za hranicemi to vyšle vzkaz, že brazilské zemědělství přežívá díky ničení lesů,“ varovala Silvaová.

Deštný prales v Amazonii je největší na světě. Žije tam řada vzácných živočichů a rostlin, některé z nich vědci ještě ani pořádně neprozkoumali, připomíná BBC. Miliony kilometrů čtverečních pralesa leží právě v Brazílii. Podle zákonů z roku 1965 musí vlastníci půdy udržovat dvacet až osmdesát procent rozlohy zalesněných.

Ochrana životního prostředí a ekonomický rozvoj se tak dostávají do konfliktu. Nejvyšší soud tento rok odsouhlasil změny zákonů, které podle kritiků de facto umožnily ilegální odlesňování.

Bolsonaro chce víc zbraní mezi lidmi

Nový konzervativní brazilský prezident značně polarizuje společnost. V minulosti chválil postupy vojenského režimu a prosazoval diktátorství.

Hned po zvolení oznámil, že chce uvolnit držení zbraní, protože se tak podle něj sníží kriminalita. Kritici se ale obávají, že se počet vražd ještě zvýší – jen za loňský rok takto zemřelo 64 tisíc lidí.

Bolsonaro se už brzy vydá na cestu do zahraničí, přičemž zamíří do Chile, Izraele a Spojených států, které prý „sdílejí stejný pohled na svět“.