Novináři prý objevili podle čísel pasů další agenty ruské vojenské rozvědky

Ruští novináři objevili skupinu podezřelých Rusů, kterým úřady vystavily pasy s velmi podobnými čisly, jaká měli údajní útočníci v kauze Skripal Ruslan Boširov a Alexandr Petrov. Petrohradský server Fontanka napsal, že zjištěné osoby navíc udávaly jako své bydliště adresu hlavní správy generálního štábu ruské armády, což je jiné označení pro vojenskou rozvědku GRU.

Boširov a Petrov podle britských vyšetřovatelů letos v březnu podnikli útok nervově paralytickým jedem na dvojitého agenta Skripala a jeho dceru v jihoanglickém Salisbury. Oba údajní útočníci popírají toto obvinění i tvrzení Londýna, že jsou agenty GRU. Jejich cestovní pasy se podle britských úřadů od sebe lišily jen poslední číslicí.

Složka Alexandra Petrova je dokonce opatřena nápisem „přísně tajné“ a nařízením „neposkytovat žádné informace“, u něhož je napsáno telefonní číslo. Když reportér listu The Observer (nedělní vydání Guardianu) na toto číslo v sobotu zavolal, ozvala se mu recepce ruského ministerstva obrany. Přítomný úředník prohlásil, že nebude s novináři mluvit a žádné informace neposkytne.

Dokumenty zveřejnila nezávislá investigativní skupina Bellingcat, která zahájila svou činnost zkoumáním útoků v Sýrii, a ruský investigativní server The Insider. Oba tyto subjekty se rovněž od roku 2014 specializují na odkrývání informací o ruských vojácích působících aktivně na Ukrajině.

Pasy možných dalších agentů byly vydány ve stejnou dobu jako Boširova a Petrova

Další pasy s podobnými čísly jako v případě Boširova a Petrova, tedy vydané zhruba ve stejnou dobu, patří podle Fontanky osobám se jmény Krymskij, Andrejev, Potěmkin, Poljakov nebo Tarasov. Server zjistil, že tito lidé často cestovali do ciziny, a to vždy ve dvojicích.

 Andrejev a Potěmkin podle Fontanky například přiletěli do srbské metropole Bělehradu před dvěma lety právě v době, kdy úřady sousední Černé Hory oznámily pokus o státní převrat. Kromě záznamu o jejich leteckých zájezdech se žádné údaje o jejich minulosti nepodařilo nalézt.

Mezinárodní investigativní skupina Bellingcat ve spolupráci s ruským serverem The Insider nedávno objevila dalšího člověka s podobným číslem pasu jménem Eduard Širokov. Ukázalo se, že tento muž pracoval jako zástupce vojenského přidělence na ruském velvyslanectví ve Varšavě a v roce 2014 byl ze země vyhoštěn. Později se prý zapojil do přípravy převratu v Černé Hoře.